Senzorji za popoln nadzor rastlinjaka

Ameriško podjetje Swarm Technologies LLC je predstavilo nabor senzorjev in krmilnikov za upravljanje mikroklime v rastlinjaku oz. nekem zaprtem pridelovalnem območju. Njihovi integrirani brezžični sistem v Ameriki uporablja že veliko ljudi.

Vsi SmartBee kontrolerji so med seboj povezani preko brezžičnega omrežja in jih lahko upravljamo preko pametnih telefonov in tablic, kot navaja proizvajalec lahko na enkrat med seboj povežemo neverjetnih 64.000 senzorjev: relativne zračne vlage, jakost osvetlitve, temperature, vsebnosti CO2 v prostoru in vlažnost zemlje. Senzorji se enostavno namestijo v prostoru, tako, da jih spustimo iz stropa (navezane z  špago) in niso v napoto, meritve pa opravljajo tam, kjer rabimo. Senzorji imajo vgrajeno tudi sončne celice preko katerih se polni njihova baterija, Celotni sistem je zavarovan z najnovejšin 128 bitnim SSL šifriranjem z samopodpisanimi certifikati. Več si lahko pogledate v spodnji galeriji slik in na priloženem videu.

Prednosti kontroliranja in nadzora mikroklime v rastlinjakih je ogromno, pridelovanje brez tega pa si danes več ne znamo predstavljati. Čez čas nam bo podobna tehnologija v pomoč tudi v klasičnem (zunanjem) kmetovanju. Trendi kažejo, da bomo zunanje vremenske parametre spremljali preko satelitov in dronov.

Podobne nadzor spremljanja mikroklime sva z kolegom pred časom razvila tudi sama, le da ti niso imeli tako ličnega ohišja. :-). Logika pa je bila enaka….

Nekaj slik:

 

Video:

httpss://www.youtube.com/watch?v=PmL9rDZhg9A#t=24

 

LP, Blaž