Sadjarski pobiralski robot

Nov robotski preboj z revolucijskim potencialom v industriji obiranja sadja zbuja upanje o nadaljnji razpravi o novodobnem pobiranju sadja.

Podjetje Cambridge Consultants razvija robota, ki je zmožen ločevanja sadja in obiranja. Njihov inovacijski robot vključuje mešanico obstoječih tehnologij, ki omogoča dobro ločevanje sadja. Sicer robotska tehnologija obiranja sadja ni nova stvar, saj vemo, da se na tem področju dela že kar nekaj časa. Veliko se je na tem tudi že naredilo, predvsem v laboratorijih, ko pa se laboratorijski prototip prestavi v sadovnjak, se natančnost oz. storilnost do sedaj razvitih robotov za avtonomno pobiranje sadja zniža in je v velikih primerih tudi nekonkurenčna.

Podjetja, kot so Vision Robotics in Belgijski automation institute ACRO, so pred leti predlagali uvedbo robotskih sadnih kombajnov, da bi nadomestili sezonsko delo, toda z njihovi modeli niso mogli pridobit zadostne finančne podpore za popolno dokončanje robotov. Prav tako so se ukvarjali z govoricami kmetov, da danes sicer že obstajajo kombajni za grozdje, kljub tem pa vinogradniki za kvalitetno vino raje trgajo ročno in te kombajne uporabljajo bolj za nižje kakovostna vina.

1

Iz podjetja Cambridge Consultants se vsega tega zavedajo in navajajo, da bodo njihovi robotski pobiralci cenovno dostopni, saj bodo uporabljali nižje cenovne senzorje z kombinacijo lastno razvitih algoritmov, ki imajo boljšo natančnost zaznave in prepoznave sadja preko slike.

V spodnji video predstavitvi si lahko pogledate njihovega robota, ki  s pomočjo strojnega vida in pametne programske opreme razloči sadje. Sistem nato riše te informacije v koordinatah in svojo roko pozicionira tako, da pobere izbrano sadje, hkrati pa se izogne dotika druga sadja. Roka se je sposobna prilagoditi obliki sadja in ga pobrati brez povzročanja škode. Robot lahko sadje razvrsti tudi po barvi, tako bo sposoben že v sadovnjaku sortirati jabolka glede na obarvanost.

httpss://www.youtube.com/watch?v=i20lGvBEwh4

Tehnologija obiranja sadja je bila predstavljeni na letošnjem Electronic Design sejmu.

 

LP, Blaž