Tovarne hrane – ZDA

Matt Matros lastnik podjetja FarmedHere, vidi prihodnost kmetijstva v t.i. vertikalnem pridelovanju hrane, na tovarniški način. Njegovo podjetje ima trenutno največjo proizvodnjo zelenjave brez prisotnosti dnevne svetlobe in zemlje v celotni Severni Ameriki. V njihovih prostorih se v vsakem trenutku točno ve, kaj se dogaja z rastlinami in mikro klimatskimi pogoji, ki jih v popolnosti nadzorujejo in uravnavajo. Z uravnavanjem mikroklime dosegajo maksimalne učinke pri porabi vhodnih resursov, kar pomeni, da proizvedejo produkte z minimalno lastno ceno. Njihova »tovarna« se razteza na 90.000 m2, pridelovanje je seveda brezpesticidno.

Tovrstno pridelavo ni mogoče primerjati s klasičnim kmetovanjem, saj se tukaj nadzorujejo vsi ključni rastni elementi (pogoji), vode pa se porabi le 5 % od tiste, ki jo bi porabili pri klasičnem pridelovanju.

vertikal2

V ZDA in drugih velikih državah kot so npr Rusija, Kitajska … je transport zelenjave velik problem, od njive do krožnika sveže sadje, zelenjava in zelišča prepotujejo ogromno kilometrov. Na žalost tudi pri nas v Sloveniji ni nič drugače, saj večino sveže zelenjave uvažamo. G. Matros razmišlja svoje tovarne zgraditi tudi po drugih delih ZDA in tako vplivati na zmanjšanje prevoženih kilometrov listnate zelenjave in zelišč po ZDA in prebivalstvu ponuditi lokalno pridelan, svež, poln vitaminov in mineralov končen proizvod.

Trenutno so njihovi glavni pridelki: bazilika, meta, zelena solata in ohrovt. Razmišljajo pa tudi o vzgoji avokada, ki pa ga trenutno še ni rentabilno vzgajati, saj porabi preveč vode in predvsem prostora. Ravno obratno pa je pri listnati zelenjavi in zeliščih, ki jih pridelujejo na tak način. Tovrstno zelenjavo na vertikalni gojitveni način lahko pridelajo veliko več in konstantno (24/7) vse dni v letu. Vrednost tovrstne gojitvene oblike vidijo predvsem pri popolnem nadzor nad rastnimi razmerami.

vertikal1

Največji izziv vertikalnega kmetovanja je najti delovno silo . Zaradi tega v podjetju že danes razmišljajo, da bodo tudi oni šli po poti Amazona, ki ima v ključne delovne procese integrirane robote, njihovo uporabo pa v dnevno pospešuje in s tem optimizira celoten deloven proces. O ago-avtomatizaciji sem že pisal, na tem področju so najbolj napredni Japonci… blog dostopen TUKAJ.

Kot kaže je robotizacija kmetijstva naslednja stopnja tudi v Ameriki, tukaj bo zelo zanimivo gledati t.i. tektonske premike, ki se bodo pojavljali na področju pridelovanja hrane in spreminjali okvirje pridelovanja hrane kot jih poznamo danes.

 

LP, Blaž