Ruska proizvodnja kumar – 200 kg/m2

V enem od najbolj tehnološko naprednem ruskem vrtnarsko-zelenjadarskem podjetju – Lipesk Agro sporočajo, da bodo z dodatnim investiranjem v tehnološko posodobitev svojih rastlinjakov sposobni pridelati kar 200 kg kumar/m2. Kot osnovo za intenzivno proizvodnjo uporabljajo Ultra-Klima steklenjake proizvajalca Kubo, za osvetlitev pa HPS-luči proizvajalca Gavita.

Dimitrij Lashin (predsednik uprave) je povedal, da kumare pridelujejo z zelo visoko intenziteto, zanimiv je podatek, da v svojem rastlinjaku na kvadratni meter porabijo kar za 230 w – HPS-svetlobe (približno 3000 lux-ov). Ker dobro poznajo vse agronomske in analitične povezave svoje proizvodnje, so podali tudi zanimiv podatek, da vedo, da obstaja neposredna – linearna korelacija med stopnjo osvetlitve in količino pridelka. Prav tako pa je pomembno, da imajo v svojih rastlinjakih enako oz. optimalno klimo, to pa jim uspeva ohranjati in nadzorovati s Kubo rastlinjaki tipa Ultra-klima.

 

V podjetju – Lipesk Agro pa ne gojijo samo kumar, ampak tudi paradižnik. Trenutno imajo 40 ha rastlinjakov, od tega jih je polovica (20 ha) namenjena proizvodnji kumar,  8,5 ha paradižniku, ostalo (11,5 ha) pa vzgoji lastnih sadik, pakiranju in skladiščenju pridelkov. V letu 2017 imajo v načrtu svojo proizvodnjo razširiti z dodatnimi 10 ha steklenjakov, kjer bodo gojili paradižnik. V tem trenutku je njihov povprečni pridelek kumar 180 kg/m2, z optimatizacijo in zavedanjem pomena vlaganja v napredno in preverjeno tehnologijo pa bodo količino pridelanih kumaric dvignili na 200 kg/m2.

httpss://www.youtube.com/watch?v=Zaa4KKIycuU

 

LP, Blaž

Vir: youtube