Roboti začeli nadomeščati človeško delovno silo

Klasifikacija današnjega bloga je zelo težka, saj ne vem, ali je to vesela ali bolj žalostna novica. Vsekakor pa odraža resničnost mojih več let starih navedb, da se bo to začelo dogajati tudi v kmetijski panogi. Tega sedaj ne more ustaviti nihče, potrebno se bo prilagoditi, upam, da bodo naši kmetje, stroka in izobraževalne inštitucije kos hitremu napredku v kmetijski panogi.

Eden večjih španskih pridelovalcev – El Dulze je objavil novico, da je z uporabo robotov zmanjšal človeško delovno silo iz 500 ljudi na samo 100 ljudi. To so naredili z inštalacijo in uporabo naprednih robotov proizvajalca RobotWorx. Natančen model uporabljenih robotov: Fanuc robots – model LR Mate 200iB, ki pri svojem delu uporabljajo tudi strojni vid, kar robotom omogoča hitrejše in predvsem natančnejše delo. Z uporabo robotov, ki pakirajo solato, se je zmanjšal tudi odpadek (od 5 do 20 %). Objekt, kjer so inštalirali 68 robotov, stoji v kraju Murica, kjer se na dan predela / spakira približno 0,5 milijona solatnih glav.

Pakirne linije, skladišča, hladilnice in predelava ali dodelava pridelane hrane bodo prve, pri katerih bo avtomatizacija oz. robotika izrinila človeško delo. Podobno kot se je to pred več leti zgodilo v avtomobilski industriji. Malo kasneje pa pride na vrsto še primarna pridelava, ampak tudi na tem področju se že veliko dela … 🙂

V spodnjem (sicer malo smešnem) videu si lahko ogledate te stroje v akciji.

 

VIR: KLIK1 in KLIK2

LP, Blaž