Razvoj robotskih insektov

Današnji blog ni tipično kmetijske tematike, kaže pa razvoj, ki nas čaka v prihodnosti. Seveda bodo tudi tile leteči roboti kmalu našli možnost uporabe v agrosektorju.

Leteči insekti lahko v zraku izvajajo izjemne akrobatske podvige, hkrati zaznavajo in se izogibajo pristankom na gibljivih površinah ali naši roki, ki jih hoče v zraku ujeti ali pregnati. Prav tako leteči insekti kažejo neverjetno hitrost, okretnost in robustnost, kar jim omogoča dobro izogibanje plenilcem, medtem ko iščejo svoje zatočišče v majhnih špranjah in na nestrukturiranih terenih.

Prof. Silvia Ferrari z Univerze Cornell z Oddelka za mehansko in letalsko inženirstvo ter prof. tehniške in uporabne znanosti na univerzi Harvard – Robert J. Wood si prizadevata, da bi imeli majhni leteči roboti v prihodnosti podobne lastnosti kot pravi leteči insekti. Insekti bi bili nepogrešljivi za nadzorno-izvidniške misije na nevarnih in oddaljenih okoljih. Agilni manevri tovrstnih robotskih insektov zahtevajo hitre/kvalitetne senzorje z visoko natančnostjo in nizko zakasnitvijo, kar po drugi strani pomeni večjo količino podatkov, ki jih je potrebno obdelati, večjo moč baterije ter seveda večjo težo končnega produkta. Prej omenjena profesorja si prizadevata, da bi to tehnološko oviro preskočila z razvojem integriranih senzorjev, ki bi bili sposobni popolnoma avtonomno opraviti obdelavo, načrtovanje in kontrolo letečega robota podobno tistemu, kar vidimo pri pravih insektih. V tem trenutku razvijata različne programske metode, ki temeljijo na dogodkih za stroškovno učinkovito in hitro multimodalno senzorično integracijo in navigacijo večkratno usklajene funkcionalnosti z robustnim odzivom na morebitne motnje.

Na takšen način razviti leteči robotski insekti bodo imeli edinstvene prednosti, kot so zmanjšani stroški, fizična robustnost in dostop do nestrukturiranih, ozkih prostorov. Z razvojem novih in učinkovitih senzorjev, ki se uporabljajo na nivoju (teže) grama ali miligrama bodo inženirji naredili pomemben korak k izdelavi avtonomnih majhnih letečih insektov.

Tile majhni avtonomno leteči robotski insekti bodo v kmetijstvu vsekakor doprinesli k napredku, saj bomo z njimi lahko pridobili podatke, o katerih lahko danes samo sanjamo (real time monitoring nad čebelami, škodljivci, izdelavo natančnih kart širjenja škodljivcev ter boljše razumevanje in seveda okolju manj vsiljivo zatiranje škodljivcev).

 

LP,

Blaž