Roboti v kmetijstvu

Robotizacija se v razvitem kmetijstvu povečuje predvsem zaradi zaradi upadanja rodnosti in staranja prebivalstva. V tem blogu pišem o nekaterih primerih kako robotizacija že konkretno vstopa na področje kmetijstva.

Robot za samodejno pobiranje paradižnika

Kot se vidi na sliki ima ta robot veliko kamer in različnih senzorjev, kar mu omogoča avtonomno pobiranje (prepoznavanje) paradižnika z devma UR5 rokama. Trenutno je robot od človeškega konkurenta pri pobiranju paradižnika počasnejši za cca 20 sec. Skupna masa tega robota je približno 400 kg. Večina teže predstavljajo svinčeno-kislinske baterije, ki pa jih imajo namen v bližnji prihodnosti nadomestiti z litij-ionskimi. Prvi prototip robotskega pobiralca paradižnika nameravajo tudi volumensko zmanjšati. Ta robot razvija Japonsko podjetje Squse s Danskim podjetjem Universal Robots.

tomato robot

Panasonic-ov robot za pobiranje paradižnika

Z novo razvitimi senzorji in tehnologijo za obdelavo slik, Panasonic razvija robota za pobiranje različnih vrst zelenjave in sadja. Prototipski robot izvede pobiranje zelo  natančno, med tem pa še ocenili barvo in obliko pobranega sadeža, kar kasneje vpliva na kvalitetni razred (klasifikacijo). Premikanje robota je zasnovano tako, da se le-ta premika po »tračnicah« ki v rastlinjakih služijo za ogrevanje. LINK

Panasonic-robot_article

Video od 1:40 do  2:10

httpss://www.youtube.com/watch?v=MdyZKaq0rRM

Robot za pobiranje jagod

V okviru različnih fakultet Univerza Utsunomiya razvija robota, za pobiranje, sortiranje in prevoz jagod. Robot za premikanje med nasadom jagod uporablja 3D skener.  Preko slike robot zazna primerno (dovolj zrelo) jagodo in pobere le tisto, ki je dovolj obarvana. V okviru razvoja tega robota za avtonomno pobiranje jagod, še razvijajo posebne posodice, v katerih se jagode ob obiranju in prevozom naj nebi poškodovale.

Drugo

Z razvojem robota za pobiranje različnih vrst zelenjave  se na univerzi Guelph ukvarja tudi Dr. Medhat Moussa, več o tem razvoju najdete na TEJ povezavi

Medhat-Moussa-and-the-robotic-arm

Nemško podjetje Bosch pa je razvilo raziskovalno robotsko platformo, ki se imenuje BoniRob in na katero se lahko dodatno inštalirajo razne naprave.  To samohodno raziskovalno platvormo v tem trenutku uporabljajo razni inštituti, ki potem razvijajo svoje specifične avtonomne robote in druge robotizirane stvari za namen kmetijstva. Več informacij najdete na TEJ povezavi ali spodnjem videu. Letos so ga predstavljali tudi na AgriTehniki, povedali so mi, da je cena cca 250.000 €.

httpss://www.youtube.com/watch?v=x8Aq6qVQOkw

S tem vozičkom pa si lahko pomagamo pri odstarnjevanju paprike in paradižnika iz rastlinjaka. Pri 11 ha se tako v eni sezoni privarčuje 17.000 € več v spodnjem videu.

httpss://www.youtube.com/watch?v=EyNQ3FOptMM

 

LP, Blaž