Avtonomen sadjarsko-vinogradniški ROBOT – Cäsar

Iz sveta sodobne kmetijske tehnike prihajajo dobre in slabe novice, kako pač gledaš na stvar. Jaz bom povzel neko sredino, sami pa presodite če je to dobro ali ne.

Nemško podjetje WTK-Elektronik GmbH je razvilo popolnoma samostojnega (avtonomnega) robota, ki je zasnovan, da opravlja tipična sadjarska in vinogradniška opravila (mulčenje trave, gnojenje, obdelavo tal, splošni prevoz, škroplenje pa še izpolnjujejo). Robot je voden preko GPS sistema, korekcije pa dobiva preko RTK, če pride do ovire se sistem preko vgrajene funkcije samodejno zaustavi in pojavi se napaka v obliki ZAUSTAVITEV V SILI. Robot ima ravno pravšnje mere (širina, dolžina) za prevoz do 15 kom. tipičnih sadjarsko-vinogradniških boxpalet, ki jih samodejno naloži in po vnaprej določenem vrstnem redu v sadovnjaku ali vinogradu raztovori kar sam. Pod pokrovom ima zmogljiv Diesel Kubota motor s 65 KM, poganja pa ga štirikolesni pogon. Seveda je kot vsak traktor opremljen s tritočkovnim sistemom in kardansko gredjo, kar nam omogoča, da je možno uporabljati tudi nekatere standardne priključke. Impresivna je tudi obremenitev (nosilnost), ki jo ima ta namenski robot saj lahko prevaža tovor v skupni teži do 2500 kg! Mislim, da vas predvsem zanima še ena stvar. Cena je 85.000 € in se ga že da kupiti, zaenkrat samo v Evropi, prodaja pa se bo sčasoma širila tudi na druge dele sveta.

Na podlagi tega se mi zdi leto 2014 prelomno v smislu robotizacije v kmetijstvu. Sicer opisanega robota še nisem videl, tako, da ne vem realno oceniti kakšne so možnosti uporabe v Slovenskih sadovnjakih in vinogradih, sklepam pa lahko da vsaj v tistih bolj ravninskih nebi smelo biti problema. Čez 2-3 leta pa se o robotih, ki samostojno »hodijo« po naših vinogradih, sadovnjakih, poljih itd. nebomo več tako čudili in bo robotizacija, senzorika in avtomatizacija postala povsem nekaj običajnega tudi v kmetijski panogi.

Nekaj slik:

Video:

httpss://www.youtube.com/watch?v=7Pee1frp3Ug

Vir informacij:

https://www.raussendorf.de/obstroboter.html

https://www.raussendorf.de/pdf/raussendorf-obstroboter-01.pdf

Lp, Blaž