“južni bratje” in njihovo kmetijstvo

Pred časom sem iskal določeno literaturo in kot ponavadi začel z angleškimi prevodi željnega. Čez čas in po nekaj neuspešno najdeni literaturi (seveda v angleškem jeziku) sem pomislil, da malo pogooglam k južnim sosedom, če oni delajo kaj na tem področju.

Bil sem pozitivno presenečen koliko uporabne literature sem našel na hrvaških spletnih straneh, še več pa na srbskih. Srbi so v okviru projekta USAID pridobili veliko praktičnega znanja in literature za gojenje različnih kmetijskih kultur in uporabo novejše tehnologije.

Če koga zanima si lahko veliko koristnega, predvsem pa praktičnega prebere na spodnjih povezavah.

Sem mnenja, da bi morali bolj sodelovati z našimi “južnimi brati” tako v okviru fakultetnega izobraževalnega sistema, kot na sami izmenjavi informacij in srečanj variante KMET to KMET.

Nekajkrat sem imel priliko, da sem se sam prepričal ali preko kolegov glede realnega Srbskega kmetijstva, Povem lahko, da se veliko vlaga v vse kmetijske panoge; sadjarstvo (kompletne nove naprave nasadov pokrite z protitočnimi mrežami in namakalnimi sistemi), jagodičevje (tehnologije proizvodnje iz Amerike, zelo velike površine ki jih v Sloveniji ne moremo niti sanjat), vinogradništvo (novi vinogradi in kleti), poljedelstvo (namakanje tisoče hektarjev koruze), vrtnarstvo (hidroponika na prostem, steklenjaki), gojenje tobaka, sladkorna pesa “spodaj” čist rastura, tako nekako kot je bilo pri nas včasih, pri sodobni živinoreji in celotnem zaokroženem ciklusu živinorejsko-poljedelske proizvodnje pa novi projekti čist razturajo (ne moreš verjet če ne vidiš). Naklonjene so jim tudi banke, tako da s financiranjem dobrih projektov načeloma nimajo prevelikih težav. Razlika med nami in njimi je ta, da projekt na banki gre skozi če se pokrije v 2-3 letih. 🙂

 

Še nekaj obljubljenih povezav:

https://www.agropartner.rs/

https://www.institut-cacak.org/

https://agrovizija.rs/

https://www.psss.rs/news.php

https://www.serbiaorganica.info/

 

LP, Blaž