Robot za pobiranje malin

Podjetje Fieldwork Robotics, ki je v bistvu spinout podjetje Univerze v Plymouthu, je podpisalo pogodbo o razvoju robota za pobiranje malin z vodilnim pridelovalcem jagodičevja v Združenem kraljevstvu – Hall Hunter partner (HHP). Podpisan sporazum bo omogočal testiranje obstoječega prototipa na terenu (v nasadih malin), saj se je prototip (nivo: proof of concept) v laboratorijskih razmerah odlično izkazal.

Iz podjetja Fieldwork Robotics sporočajo, da bo po doseženem zadovoljivem tehničnem nivoju robota za pobiranje malin tega možno prilagoditi tudi za drugo robotsko pobiranje sadja in zelenjave. Podjetej Fieldwork Robotics pa razvija tudi druge robote za pobiranje zelenjave, najbolj znani so po robotu za pobiranje paradižnika in cvetače. V spodnjem videu si lahko ogledate laboratorijsko testiranje njihovega robota za pobiranje paradižnikov.

Razvoja in dokončanja robota za pobiranje malin pa se poleg raziskovalcev iz podjetja Fieldwork Robotics zelo veselijo tudi v podjetju Hall Hunter partner, ki na leto pridela 14.000 t malin. Pravijo, da so bili s tehnologijami v svojih nasadih in drevesnicah vedno vodilni in sedaj že komaj čakajo, da naredijo prvi hektar nasada malin, kjer bo plodove obiral robot.

Kot govorim/pišem že kar nekaj let, je robotika v kmetijski panogi iz več razlogov realna prihodnost, kar se vedno bolj kaže tudi v praksi.

 

Vir: KLIK

LP, Blaž