Razvoj robotskega pobiralca jagod – ZDA

Ameriško podjetje Naturipe Berry Grower, ki je eden največjih pridelovalcev jagod v Severni Ameriki, se je odločilo investirati v razvoj robotskega pobiralca jagod, saj so mnenja, da je potrebno kmetijsko panogo pretransformirati s sodobno tehnologijo.

1

Po besedah predsednika in izvršnega direktorja Naturipe Berry Growers, g. Richa Amirsehhia, je pomanjkanje delavcev za pobiranje jagod velik izziv za celotno panogo, zato so podprli razvoj robotiziranega stroja za pobiranje jagod, ki ga izvaja podjetje Harvest CROO Robotics. Z razvojem avtomatiziranega robota bodo rešili problem pomanjkanja delavcev, ki jih je iz leta v leto težje najeti, delovna sila pa predstavlja glavni strošek, ki izrazito vpliva na lastno ceno pridelanih jagod.

harvester2

Podjetje Harvest CROO Robotics nadaljuje razvoj in testiranje svojih zamisli in delujočih prototipov, tako bodo svoj najnovejši prototip testirali tudi v letošnji sezoni floridskih jagod, ki se začne novembra.

httpss://www.youtube.com/watch?v=uB1JiVGTBo8

Letošnje izboljšave vključujejo hitrost pobiranja jagod in razvoj avtonomne mobilne platforme, na katero je inštaliran robotski obiralnik. Ko robot jagode pobere, jih prestavi na drugo (višjo platformo), kjer se jagode pregledajo in zložijo v posodice. Razvoj robota za pakiranje predstavlja še en ključni mejnik v tehnološkem napredku podjetja Harvest CROO Robotics. Lanski čas pobiranja, preračunan na sadiko jagode, je znašal 8 sekund, letos bi radi ta čas prepolovili na 4 sekunde, soustanovitelj in vodja tehnološkega oddelka v podjetju Harvest CROO Robotics, g. Bob Pitzer, pravi, da so naredili velik tehnološki preskok in da so pripravljeni na prepolovitev časa pobiranja jagod že v tej sezoni. Prav tako se mu zdi pomembno, da njihovim pridelovalcem zagotovijo razvoj primernega robota, če želijo v Ameriki še pridelovati jagode po konkurenčnih cenah.

 

Danes (22.10.) sem še našel novi video, ki bolj natančno prikazuje kako stroj dela v praksi.

httpss://www.youtube.com/watch?v=2bcOggQmjpY

 

Vir: KLIK, KLIK2

LP, Blaž