Otvoritev 3 nadstropnega rastlinjaka

Po sedmih letih od idejne zasnove projekta je ameriško podjetje Vertical Harvest – Jackson Hole’s pred kratkim dočakalo otvoritev svojega naprednega in novodobnega večnadstropnega hidroponskega rastlinjaka.

projekt

V tem novodobnem vertikalnem rastlinjaku gojijo rastline na hidroponski osnovi, pri čemer porabijo bistveno manj neto površine, vode in pesticidov kot pri tradicionalnem kmetijstvu. Pri Jackson Hole’s bodo gojili paradižnik, zelišča in solatnice v treh nadstropjih. Svoje pridelke bodo prodajali predvsem lokalnim šolam, restavracijam in bolnišnicam. Seveda pa bodo svoje produkte prodajali tudi neposredno iz novodobnega rastlinjaka.

Na letnem nivoju bodo pridelali dobrih 45 t zelenjave. Trinadstropni rastlinjak ima neto tlorisno površino 1250 m2, na tem prostoru pa pridelajo enako količino zelenjave kot bi drugače na cca 5 ha obdelovalnih površin. Voda v sistemu kroži, pesticidov se praktično ne uporablja, kar jim omogoča proizvodnjo zelenjave 365 dni/leto.

projekt3

Podoben projekt se že gradi tudi v EU. Nadstropni rastlinjaki so srednjeročna prihodnost, ki čaka novodobnega kmeta, v kolikor bo želel slediti novih standardom (brezpesticidna pridelava) in ekonomsko-pridelovalnemu ritmu najboljših.

Poljedelstvo bo sicer še kar nekaj časa ostalo v takšnih okvirjih, kot ga poznamo danes (pridelovanje na prostem) z razliko sodobno-preciznega kmetijstva in uporabo drugih sodobnih tehnologij (GPS, droni, pametna kmetijska mehanizacija, aplikacije…). Vsekakor pa se bo tudi ta panoga (nišni produkti) s časom preselila v podobne okvirje. Ekonomsko upravičeno pridelovanje vrtnin za trg bo do leta 2030 v večini (90 %) prešlo v pridelovanje v rastlinjakih ali drugih oblikah pokrito-kontroliranih objektov.

 

LP, Blaž