Nov korak na področju varnosti hrane

Kitajski spletni velikan Alibaba ponuja tester, s katerim lahko neposredno izmerimo količino nitrata v svežih plodovih sadja in zelenjave. Izboljšana različica testerja pa ima tudi možnost ugotoviti, ali je bilo sadje ali zelenjave morebiti izpostavljena radioaktivnemu sevanju.

Nitrat (NO3) je naravno prisoten v vsem sadju in zelenjavi in je ena izmed oblik, ki ga rastlina lahko neposredno sprejme iz talne raztopine. V prehrambeni industrije se nitrat in nitrit (NO2) dodaja kot konzervans mesu, mesnim izdelkom, siru in v nekaterih primerih tudi ribam. Zato se v človeški hrani pojavljata obe obliki, NO3 in NO2, obe pa sta v previlikih količinah lahko nevarni za zdravje. Vsebnost nitratov je sortno specifična, vendar pa se lahko poveča tudi zato, ker se je pri pridelavi uporabljalo (pre)velike količine umetnih gnojil, če sadje in zelenjava nista bila pobrana v tehnološki (primerni) zrelosti ali pa če pri rasti rastline niso imele na voljo dovolj svetlobe. Največ nitrata se kopiči ravno v zelenjavi, zato ga z zelenjavo v telo vnesemo kar 80 %. Prenosna naprava primerja vsebnost izmerjenega nitrata s priporočenimi vsebnosti nitratov za točno določeno sadje ali zelenjavo ter daje enostavna priporočila: zelena barva pomeni, da je z izbranim sadežem ali zelenjavo vse v redu, rumena barva ponazarja, da moramo biti previdni, rdeča barva pa nas opozarja, da je vsebnost nitratov v izbranem sadežu ali zelenjavi povečana za 2x in je zato boljše, da takšnega sadja ali zelenjave ne uživamo. Nitrati in njegovi razgrajeni produkti (nitriti, nitrozamini) povzročajo raka na prebavilih še posebej pri otrocih in methemoglobinemijo. Sicer pa nekateri viri trdijo, da bi naj nitrati preprečevali nastanek raka ter bi naj sodelovali pri zdravljenju bolezni srca in ožilja, zato naj vsak presodi, kaj je prav in kaj ne. Osebno mislim, da je ravno prava mera (vsega) tista, ki je pravšnja. Nekaj več info o nitratih v zelenjavi lahko preberete TUKAJ.

Kratek promocijski video si lahko ogledate spodaj.

Na TEJ POVEZAVI pa je prenosno napravo tudi možno kupiti. Vsekakor zelo zanimiva in priročna stvar, ki predstavlja nov korak na področju varnosti hrane.

LP, Blaž