Nadzor mikroklime (vode) preko IR kamere

Iz Nizozemskega podjetja Priva sporočajo, da dosežemo boljše rezultate nadzora nad rastlino (rast, stres, pomanjkanje vode …) če spremljamo rastlino samo, kot pa če spremljamo samo mikroklimatske razmere v rastlinjaku. Njihov komercialni produkt za tovrstno spremljanje se imenuje TopCrop Monitor. Trenutno se v rastlinjakih in drugih kontroliranih prostorih za gojene rastline najbolj pogosto uporablja merjenje različnih parametrov kot so: sončno obsevanje, temperatura, primanjkljaj vlage, pretok zraka … Pri podjetju Priva so se odločili, da to naredijo na drugačen način. Tako je njihov glavni inovator in rastlinski fiziolog g. Peter Kamp naredil študijo pri 12 nizozemskih pridelovalcih, kjer je ugotavljal, kaj dejansko najbolj vpliva na sam pridelek oz. stres rastline. Ugotovil je, da je to v bistvu voda in izhlapevanje vode iz rastline. Voda se v rastlini delno rabi za evaporacijo in delno za razvoj rastline in pridelka. Po mnenju Petra Kampa, pa je za rastline najbolj optimalno, da je vnos vode v rastlino čimbolj konstanten.

slika 1

TopCrop Monitor je sistem, ki s pomočjo infrardeče kamere meri evaporacijsko aktivnost nadzorovane rastline. Tako se primerja temperatura rastline s temperaturo okolice, na ta način je možno ugotoviti kako se rastlina odzove na okoljske pogoje, ki trenutno vladajo v rastlinjaku, z drugimi besedami povedano se na tak način ugotovi ali lahko rastline »sledijo« temperaturam v rastlinjaku in kako le-te na samo rastlino vplivajo.

TopCrop Monitor vsebuje lestvico od 0 do 100. Pri enoti 0 je evaporacija minimalna oz. zanemarljiva (generativni rast), pri enoti 100, je izhlapevanje vode iz rastline v polnem razmahu. Pri enoti 50, pa je rastlina v ravnovesju. Po mnenju g.Kamp, je pridelava optimalna, če obstajajo le minimalna nihanja v evaporacijski aktivnosti rastline. Tako ugotavlja, da je bolje, če se namakanje zmanjša (količina vode), kot pa, da ga popolnoma prekinemo in čez čas zopet vklopimo, saj rastlina tako (pri zmanjšanem namakanju) doživi manj stresa in daje boljše pridelke.

slika 2

Njihov sistem spremljanja rastlin preko IR kamere je pomemben tudi pri ogrevanju. Če pogledamo primer ogrevanja rastlinjaka s cevmi. Vsi se bojimo, da bi v rastlinjakih nastopil mraz, toda z višjimi temperaturami v ogrevalnih ceveh (gretjem rastlinjaka) iz rastlin izhlapi več vode.Povišano izhlapevanje vode iz rastline s v tem primeru odraža v nižji temperaturi rastlin. Tako bi bilo bolje, če bi povečanje temperature ozračja (gretje rastlinjaka) izvajali bolj enakomerno in počasi. S tem bi omogoči manjše izhlapevanje vode iz rastlin in omogočili, da rastline pridejo na enako temperaturo, kot je temperatura okolice. S tem bi zmanjšali tovrsten stres rastline in verjetno privarčevali pri strošku ogrevanja.

 

Več o samem pomenu izhlapevanja in nadzora nad izhlapevanjem iz rastlin pa si lahko najdete na njihovi spletnih straneh in na tem LINKU.

 

LP, Blaž