Morska zelenjava podcenjena Superhrana – priložnost za slovensko ribištvo?

Čeprav so alge ena od najstarejših živil se je njihova popularnost začela širiti šele pred kratkim. Morska zelenjava je vedno bolj priljubljena med potrošniki. Naraščajoče zanimanje za naravno in organsko hrano, še posebej za t.i. superhrano je pripeljala do večje ozaveščenosti o koristih za zdravje. V Socialnih mediji, tisku in kuharskih knjigah je na voljo čedalje več receptov in informacij o morskih zelenjavi, ki se dojema kot edinstvena zelenjava. Ta priljubljenost se ni razširila le med potrošnike, temveč tudi v ribiško industrijo, ki se vzgoji alg zadnje čase zelo posveča in prilagaja.

morska solata

 

Mnogi kuharji iščejo nove tržne niše, ena izmed teh so tudi morske alge oz. morska zelenjava kot jo pogosteje imenujejo potrošniki. Morsko zelenjavo predstavljajo različne vrste alg, ki pa jo zaradi besede alga, ki asociira na neko sluzasto stvar in se beseda fuj, bljek… takoj pojavi pred našimi očmi preimenovali v morsko zelenjavo, ki se sliši veliko bolje (tržna finta).

Čeprav so morske alge v vzhodnih državah (Kitajska, Japonska in Koreja) zelo priljubljene in predstavljajo velik delež v tamkajšnji kulinariki, v našem okolju še niso tako priljubljene. Lastnika podjetja Mendonico Barbara in John Stephens-Lewallen opozarjata, da če hočemo v sodobnem času in tempu lažje (pre)živeli je uživanje alg nuja.

1

Morska zelenjava ponujajo širok spekter mineralov in elementov, ki jih je v kopenskih rastlinah manj oz. ji skorajda ni. Morske alge vsebujejo naravne minerale, ki so podobni tistim, v človeškem telesu in so potrebni za našo vitalnost. V njih najdemo visok delež naravno prisotnega joda, kalcija, magnezija, železa in kalija, so bogate z beljakovinami na rastlinski osnovi, vsebujejo številne vitamine, vlaknine, antioksidanti, polifenole, fitokemikalije in koristne maščobe, ki niso prisotne v velikih količinah, vendar pogosto v dobrih razmerjih.

Z uživanjem majhnih količin morske zelenjave, v telo vnesemo velike količine dnevnih prehranskih potreb. Poleg tega je večina morske zelenjave vir bioaktivnih spojin. Morske alge zdravijo slabokrvnost in nevtralizirajo zakisanost telesa. Nekatere vrste vsebujejo tudi do 10-krat več kalcija kot mleko, ščitijo telo pred škodljivimi učinki težkih kovin in sevanjem. Uživanje morskih alg je priljubljeno tudi zaradi njihovih lepotnih učinkov – uspešno namreč odpravljajo celulit. Najbolj znane alge so nori alge (suši), sicer pa so priljubljene tudi Dulse, Kelp, Alaria, Laver, Morska solata, Irish Moss, Bladderwrack, in Rockweed. Morske alge so trend med najboljšimi kuharji sveta.  Za kulinarično uporabo, lahko morsko zelenjavo kupimo v različnih oblikah, od celih rastlin do tiste ki so zmlete v prah.

Prava morska solata

Prava morska solata

Morska zelenjava lahko postane zanimiva tudi za slovensko ribištvo in primorsko regijo. Namreč svetovni trend uživanja vse več vrst alg oz. morske zelenjave se povečuje in bo v prihodnosti predstavljal pomemben delež v prehranski verigi. Ta manjko na globalnem trgu bi morali izkoristiti tudi mi, saj imamo vsaj osnovne pogoje, kar nas postavlja v veliko prednost pred državami s katerimi se radi primerjamo (Avstrija in Švica).

 

 

Če kdo želi kaj kupiti KLIK

LP, Blaž