Mehiška kumarica – križanec med kumaro in limeto

V današnjem blogu pišem o zanimivi rastlini, ki se na izbranih slovenskih vrtovih goji že kar nekaj časa, mislim pa, da je širši javnosti bolj malo znana.

Melothria scabra (ANG: Cucamelon) ali slovensko mehiška kumarica – po izgledu kot mini lubenica – obilno rodi, hitro raste, plodovi pa so zelo okusni, malce kiselkasti spominjajo na običajno kumarico, le da so nekoliko bolj aromatični. Raste zelo bujno, naredi nekaj metrov dolge poganjke, ki se z viticami oprijemajo opore, zato jo lahko vzgajamo tudi kot rastlino za senco. Pri gojenju si lahko pomagamo z mrežno oporo kot npr. pri gojenju kumaric za vlaganje. Plodovi so velikosti med 2,5–3 cm in se pojejo kar celi (z lupino vred), je pa res, da lupina s starostjo otrdi.

Mehiška kumara

Semena je dobro najprej posejati v lončke (5.–15. april), rastline pa sredi maja presaditi na gredo. Sama rastlina je veliko bolj odporna kot običajna kumarica. Plodovi se najpogosteje uporabljajo kar za vlaganje, so pa zelo okusni tudi kot surovi. Z njimi se lahko naredi odlična (malo drugačna) solata z npr. paradižnikom (češnjevec) ali kakšna druga mešana solata.

 

Spodaj si lahko ogledate video, kako gojiti mehiško kumarico

httpss://www.youtube.com/watch?v=EQLsAprBmqw

 

Vir: KLIK1, KLIK2

LP, Blaž