Ruski MEGA projekt !!!

Povzeto po novici iz spletne strani regnum.ru je LLC “Agro- Invest” začelo z izgradnjo MEGA projekta vzgoje sveže zelenjave vse dni v letu. Kompleks se bo nahajal v posebni EKOconi Lyudinovo v regiji Kaluga. Na okoli 238 ha pokritih površinah bodo gojili paradižnik, kumare in ostale zelenjadnice. Skupna naložba znaša 13 milijard rubljev kar približno znese  (276 mio €), načrtovani letni obseg proizvodnje je 70.000 ton, v letu 2015 se pričakuje pridelava prvih 10.000 ton različne zelenjave. Skupen projekt bo ustvaril 1.200 novih delovnih mest. Ob koncu tega leta se pričakuje izgradnja prve faze, ki obsega izgradnjo prvih 20 ha steklenjakov, energetsko enoto, ter sortirno-pakirno enoto. Družba pričakuje, da se bodo naložbeni stroški povrnili v 8 letih.

Glavni distribucijski kanali bodi  maloprodajne distribucijske verige in regionalni ter lokalni trgovci na debelo in drobno za gostinske lokale.

Slika omenjenega projekta:

ru2

Po mnenju guvernerja regije Kaluga g. Anatolja Artamonova se povpraševanje prebivalstva Rusije iz leta v leto veča, s tem projektom pa bo regija in država manj odvisna od dnevnega uvoza sveže zelenjave, kar je po njegovem mnenju ključnega pomena, sploh v teh časih.

Mene kot agronoma in človeka, ki mu je moderno kmetijstvo in novi načini pridelovanja hrane blizu ta objava zelo veseli in samo upam, da bo tudi pri nas kdaj politična volja, da se podoben projekt, kdaj zgodi v Sloveniji in da politiki nebodo samo govorili o povečanju samooskrbe, ampak bodo za to tudi nekaj storili.. Prišel bo NAŠ čas..

LP, Blaž