MAD MAX – Immortan Joe in kmetijstvo

Danes sicer netipičen blog ampak vseeno…

Kaj imajo skupnega novo nadaljevanje že četrtega dela filma pobesneli Max in kmetijstvo? Na prvi pogled verjetno res nič. Če pa boste pogledali spodnje slike, ki sem jih naredil iz predstavitve lika Immortan Joe, ki ga igra Hugh Keays- Byrne, pa boste videli, daj je skupnih stvari s kmetijstvom (pridelovanjem hrane) ogromno. Immortan Joe ima oblast zaradi tega, ker ima nadzor nad vodo in hrano. Ima lastno gensko banko, osnovni semenski material, rejski program, hrano goji na hidroponski način itd. Mogoče nam režiser hoče pokazati tudi nekaj v tem smislu, kaj se nam lahko dogodi, če prepustimo oblast nad osnovnimi dobrinami enemu človeku ali mali množici ljudi… Malo za mislit.

mad max kontrola nad hrano-vsem

Budno oko vedno bedi nad svojimi viri hrane in potomstva.

mad max voda

Voda: brez nji na zemlji ni življenja… ZELO pomemben in

mad max hydroponica

Hidroponsko gojenje solate. Vemo, da je hidroponika prihodnost, saj se potreba po vodi zmanjša tudi do 85 %. Bistveni podatek za gojenje sveže solate v puščavah 🙂

mad max kmetijstvo na terasah

Klasično kmetovanje se v filmu odvija na visokih terasah, kamor imajo dostop le določene osebe.

mad max mleko 2

Laktoza je glavni ogljikov hidrat mleka; v naravi ga vsebuje samo mleko sesalcev, zato ga imenujemo tudi mlečni sladkor. Glavnino mlečnih maščob sestavljajo maščobe z visokim deležem nasičenih maščobnih kislin.

 

mad max mleko

Mleko je kakovosten vir beljakovin, vitaminov, mineralov, sladkorjev (laktoze); fermentirani izdelki so bogati s človeku prijaznimi mlečnokislinskimi bakterijami.

Pa še promo filmček na to temo in iz katerega sem vzel te slike, ki si ga morete pogledati:

https://www.imdb.com/video/imdb/vi1055961113/

 

LP,

Blaž