Koncept vzgoje zelenjave v vrečki

Bolj je sveže, bolj okusno je, je nekakšen slogan podjetja ViVi, ki so razvili povsem novo tehniko gojenja listnate zelenjave in zelišč direktno v vrečkah. Uradno jo bodo prestavili prihodnji teden na sejmu GreenTech, jaz pa bom že danes napisal nekaj malega o tej obetavni novi tehnologiji proizvodnje listnate zelenjave.

vivi1

Nova tehnologija omogoča gojenje listnate zelenjave direktno v perforirani vrečki, kjer se med rastno dobo ustvari posebna mikroklima. Tovrstna pridelava omogoča, da se zelenjave praktično od setve naprej ne dotika več nihče, saj se jo z vrečko vred proda v trgovine in naprej končnemu kupcu. Koncept je v bistvu nadgradnja žive zelenjave, katero tehnologijo proizvodnje obvladujemo tudi v Sloveniji. Tudi ta listnata zelenjava ostane sveža še do dva tedna po prodaji iz trgovinske police, kar je velika vrednost za kupca. Svežina in hranilna vrednost takšne zelenjave in zelišč predstavlja bistveno razliko s klasično pridelano zelenjavo, ki ji med pobiranjem odrežemo korenine.

Osnovna ideja ViVi pridelave je prišla iz vzgoje tkivnih – in vitro rastlinic, ki se jih poslužujemo za vzgojo rastlin na laboratorijskem nivoju.

vivi2

Embalaža je popolnoma čista in zagotavlja mikro sistem, v katerem so: vlaga, temperatura, intenziteta svetlobe in prehrana v celoti nadzorovane. Vsi ti dejavniki zagotovijo izjemno varen in čist produkt. Vivi rastline se gojijo v zelo specializiranih Vi-regalih pod namenskimi LED lučmi. V komorah, kjer rastline rastejo, je vse računalniško kontrolirano in ni potrebe po specifičnem agronomsko-fiziološkem znanju. Tovrstna proizvodnja je kot druge vertikalne oblike gojenja primerna za vzgojo v vseh vremenskih razmerah in okoljih, še posebej tam in v tistih letnih časih, kjer na zunanjih površinah gojenje zelenjave ni mogoče. Ta novodoben koncept tovarne listnate zelenjave in zelišč ima velik potencial, saj poenostavlja vertikalno vzgojo.

Vivi je rezultat skupnega dela dveh zelo kvalitetnih in svetovno prepoznavnih nizozemskih podjetij Visser Horti Systems in Vitro Plus. Ime Vivi ni le kombinacija prvih dveh črk obeh podjetij, ampak ponazarja tudi globlji pomen. Vivi je latinski prevod glagola živeti.

vivi3

Vivi ima tri divizije, vsaka divizija ima specifične naloge in strokovna področja.

  • ViViPak je odgovoren za inženiring in prodajo embalaže.
  • ViViTec se osredotoča na projektiranje, inženiring rastnega sistema in prodajo.
  • ViViLab testira in razvija nove metode gojenja in zagotavlja, da rastline rastejo v najbolj optimalnih pogojih.

Kratko video predstavitev si lahko ogledate spodaj.

httpss://www.youtube.com/watch?v=_MelsAxm1Jg

Vir: KLIK

LP, Blaž