Komercialni kmetijski roboti

Robotika omogoča kmetom, da so pri proizvodnji bolj učinkoviti in produktivni. Kot že velikokrat napisano, se pričakuje, da bo svetovno prebivalstvo do leta 2050 doseglo številko 9 milijard. Kar naj bi sledilo tej ogromni številki prebivalstva, je predvsem potreba po dramatičnem povečanju kmetijske proizvodnje, ki se bo zaradi povečenega povpraševanja morala podvojiti. Zaradi te potrebe se nekateri kmetje že danes naslanjajo na robotiko, ki jo vidijo kot rešitev za prihodnost obstoja njihove proizvodnje/kmetije/podjetja. Verjetno ste že prebrali, kako se celotna industrija robotizira (odprema paketov, proizvodnja avtomobilov, pakirne linije itd.). Tudi v kmetijstvu v tem trenutku deluje kar nekaj komericialnih robotov/strojev, ki že dobro nadomeščajo ljudi in svoje delo opravljajo zelo natančno in hitro. V današnjem blogu je pradstavljenih 9 komercialnih robotov, ki so trenutno (vsaj po mojem védenju) glavni akterji kmetijske robotizacije. Je pa res, da je ogromno robotov v nastajanju/testiranju in kaj kmalu lahko pričakujemo še kakšnega komercialnega robota več.

 

Ecorobotix

Ta lahki, GPS-voden, popolnoma avtonomni robot, ki se napaja preko sončne energije, lahko s svojo kapaciteto baterij dela ves dan. Robot uporablja svoj zapleten sistem kamer za targetiranje in škropljenje plevela na njivah. Zaradi svojih zelo natančnih ročic robot uporablja 90 % manj herbicida kot klasično škropljenje,  kar v finančnem smislu pomeni, da je 30 % cenejši od tradicionalnih načinov zatiranja plevela. Flota teh robotov bi zlahka nadomestila sedanji način herbicidanja poljedelskih in vrtnarskih površin.

Naio Technologies

Podjetje Naio Technologies ima številne robote, ki ne delujejo le kot popolnoma utečena »kmečka« roka, z uporabo priučenih tehnik, ohranjajo in ščitijo lokalno okolje. Roboti lahko odganjajo, okopavajo in pomagajo med nabiranjem pridelkov. Kot je dejala razvojna ekipa teh robotov, si želijo vsem udeležencem v kmetijstvu omogočiti dostop do najnovejših tehnologij, predvsem v smislu, da bi s temi tehnologijami pomagali proizvajati bolj zdrave in okolju prijaznejše rastline/pridelke.

Energid Citrus Picking System

Sistemi Energid so kot nalašč za podjetja, ki se ukvarjajo sa poizvodnjo agrumov. Njihov robot omogoča hiter in učinkovit sistem nabiranja agrumov. Robot v 2-3 sekundah pobere plod (agrum), kar ga po storilnosti uvršča v sam vrh »delavcev«, če pa to storilnost pretvorimo v celotno sezono, pa se izkaže, da je robot bistveno cenejši od delavcev.

Agrobot E-Series

Če pričakujete, da se bi v bližnji prihodnosti ukvarjali s proizvodnjo jagod, potem je nujno, da že danes proučite možnosti nabave Agrobota E-serije. Robot s svojimi 24 robotskimi neodvisnimi ročicami in naprednim sistemom umetne inteligence, nabira jagode izredno hitro, ob tem pa vsako nabrano jagodo uvrsti (določi) v zrelostni razred in jih temu primerno razvrsti v nabrane košarice.

Blue River LettuceBot2

Že iz imena izhaja, da je omenjeni robot odlično orodje za kmete, ki se ukvarjajo s proizvodnjo solate. LettuceBot2 je s svojo zmogljivostjo in sodobno tehnologijo za fotografiranje priljubljeno orodje v kmetijstvu, predvsem v Ameriki. Sistem se pritrdi na traktor in je namenjen za redčenje solate in tudi za uničevanje plevela, odpornega na herbicide. Natančnost robota mu omogoča, da se v realnosti uporablja 90 % manj herbicida kot v običajnih praksah/tehnologijah pridelave solatnic na poljih.

Agribotix

Droni bodo imeli ogromno vlogo pri sodobnem načinu kmetovanja, predvsem pa pri spremljanju velikih gojitvenih površin. Agribotix je poceni orodje za zbiranje podatkov o pridelkih skozi določen čas ali v tudi v realnem času. Kot plačljive elemente nudijo zajemanje natančnih letalskih fotografij in snemanja videoposnetkov, posebnost pa je to, da ima podjetje v svoji opciji produktov tudi možnost, da s pomočjo infrardečih senzorjev, poda podatek o stresu gojenih (trenutno snemanih) rastlin, ko je dron še zraku (pravi real time).

Vision Robotics

Podjetje iz San Diega, ki se že sedem let ukvarja z robotskimi sistemi v kmetijstvu, si je za svojega robota v več natečajih/ocenjevanjih prislužilo naziv najboljši izdelek na trgu. Skupina je razvila robota, ki s pomočjo napredne umetne inteligence, lahko spopade s številnimi izzivi, vključno z obrezovalnikom vinogradov in avtomatskim redčenjem posejanih solatnic (podobno kot LettuceBot2).

RoBoPlant

Ta robot ima opcijo pol in tudi popolnoma avtomatskega presajanja sadikic krizantem v rastlinjak. Stroj/robot samodejno vzame sadikico iz zabojčka, jo loči in v izbrani vzorec posadi v tla. Popolnoma avtomatski sadilni stroj poleg zmanjšanja delovne obremenitve zagotavlja visoko in enotno kakovost rastlin. Rast je izboljšana in bolj enakomerna, kar poveča donosnost pridelka. Poleg tega enakomerna rast olajša pobiranje krizantem. Prav zaradi tega so med gojenjem potrebne manjše količine fitofarmacevtskih sredstev.

VIDEO LINK

PrecisionHawk

Ekipa PrecisionHawk ustvarja drone, ki delajo prav vse. S svojo množico funkcij so odlično orodje za kmete. Droni podjetja PrecisionHawks imajo številne funkcije, ki vključujejo umetno inteligenco, povezano z multispektralno, hiperspektralno in tehnologijo LiDar.

 

LP, Blaž