Kitajsko sodobno kmetijstvo (kmetija)

Na spodnjem videu prilagam vpogled v kitajsko sodobno kmetijo, kjer se večina delovnih procesov odvija tako rekoč brez delovne sile (na njivah). Kmetija Beidahuang Seven Stars Farm je locirana na severovzhodu Kitajske in jo upravlja kitajsko podjetje Beidahuang Group Corporation. Projekt Beidahuang Seven Stars Farm se nahaja v provinci Heilongjiang v severovzhodni Kitajski, ki je ena od najpomembnejših kmetijskih regij v državi. Gre za velik projekt, ki vključuje obsežne naložbe v tehnologijo in infrastrukturo za podporo sodobnemu kmetovanju in povečanju učinkovitosti proizvodnje. Projekt vključuje uporabo pametnih tehnologij, kot so senzorji, umetna inteligenca in kmetijska robotika za nadzorovanje pridelka, zmanjšanje stroškov in izboljšanje kakovosti proizvodnje.

Glavni cilj projekta je vzpostaviti model sodobnega, trajnostnega kmetovanja, ki lahko služi kot primer dobre prakse tudi za druge kmetijske regije v Kitajski in po svetu. Z naložbo v ta projekt želijo izkoristiti prednosti velikih količin generiranih (agro)podatkov in umetne inteligence za optimizacijo in povečanje produktivnosti različnih kmetijskih procesov. V okviru projekta bi se naj uporabljale tudi določene ekološke prakse in rešitve, ki bodo zmanjšale negativni vpliv kmetijske proizvodnje na okolje.

Lahko bi rekli, da je Beidahuang Seven Stars Farm “klasična” digitalna kmetija, ki za svojo delovanje uporablja popolnoma avtomatizirane procese (skoraj brez prisotnosti/potrebe po ljudeh), saj  to kmetijo praktično upravljajo le z računalniško miško. Sajenja riža je popolnoma robotizirano, za žetev riža pa uporabljajo predelane (nadgrajene) kombajne, ki delujejo popolnoma avtonomno. Za upravljanje delovanja farme se uporabljajo različni inteligentni sistemi s podporo satelitov in druge napredne senzorike, ki je nameščena na različnih lokacijah obdelovalnih polj.

 

Kratek video vpogled v kitajsko digitalno farmo:

 

Skupina Beidahuang je največje nacionalno kitajsko kmetijsko podjetje in je predhodnik sistema za melioracijo Heilongjiang, nekdanje kitajske ljudske osvobodilne vojske. Kot rečeno, je bilo prvotno ustanovljeno kot kolektivna kmetijska organizacija leta 1954 in se je v naslednjih desetletjih razvilo v eno največjih kmetijskih in živilskih podjetij v Kitajski. Poleg kmetijstva, živilske industrije in energetike, se podjetje ukvarja tudi z drugimi dejavnostmi, kot so logistika, finančne storitve, turizem in nepremičnine. Podjetje je eno največjih proizvajalcev žitaric, olj in mesa v Kitajski, s sedežem v Harbinu, v severni Kitajski. Podjetje ima več kot 100 hčerinskih družb in imajo približno 90.000 zaposlenih, letni prihodki znašajo približno 40 milijard dolarjev, prav tako so uvrščeni na seznam Fortune Global 500, kar potrjuje njihovo močno prisotnost in pomembnost na kitajskem trgu. Pri svojem delovanju uporabljajo sodobne tehnologije in digitalne platforme za spremljanje in upravljanje kmetijskih dejavnosti ter najnaprednejšo kmetijsko mehanizacijo. V lasti imajo več kot 3,3 milijona hektarjev kmetijskih zemljišč, razporejenih v osmih provincah. Podjetje ima zelo pomembno vlogo pri spodbujanju sodobnega kmetijstva in razvoja podeželskih območij v Kitajski, so mednarodno prisotni in sodelujejo z raznimi tujimi podjetji, kot so: Bunge Limited, Cargill, Monsanto in Syngenta.

Tovrstni projekti so zelo pomembni za napredek kmetijstva tako na Kitajskem kot v EU in drugod po svetu, saj predstavljajo potencial za povečanje učinkovitosti in produktivnosti kmetijskih procesov ter izboljšanje trajnosti in ekonomskih kazalnikov v kmetijstvu. Nekateri od ključnih učinkov, ki jih lahko prinesejo tovrstni projekti, so: povečana učinkovitost kmetijske proizvodnje, boljša kakovost pridelanih produktov, bolj trajnostno kmetovanje, boljše in natančnejše nadzorovanje proizvodnih procesov ter sodobni modeli dobrih (digitalnih) praks. Vse te koristi so pomembne za prihodnost kmetijskega sektorja, ki se sooča s številnimi izzivi, kot so podnebne spremembe, pomanjkanje virov in naraščajoča globalna populacija. Tovrstni projekti lahko pomagajo kmetijskemu sektorju, da se prilagodi in bolje izkoristi nove in obstoječe naprednejše (digitalne) tehnologije z glavnim namenom po izboljšani trajnosti, produktivnosti in donosnosti pridelave hrane.

 

Vir: KLIK

LP, Blaž