Japonski premier na ogledu gojenja paprike

Japonski premije, si je po končanju mednarodne konference o jedrski varnosti, ki je potekala 25.3. na Nizozemskem šel pogledat še vzgojo paprike pri enem od vodilnih proizvajalcev na Nizozemskem. Poudaril je da se vodilni na Japonskem zavedajo pomena samooskrbe hrane in strmijo k tem, da bi njihovi kmetje-pridelovalci še bolje osvojili nove tehnologije pridelovanja hrane. 

Japonska je ena od vodilni držav na področju hidroponike, aquaponike, aeroponike itd.. Zgleda pa, da ne spijo na starih lovorikah..

Slike so dostopne tukaj:

httpss://plus.google.com/photos/104525242753954864549/albums/5995047008961753617?banner=pwa

Pri nas me včasih bega občutek, da država nima rdeče niti o dolgoročni strateški usmeritvi, sploh pri samooskrbi s slovensko hrano. Dejstvo je, da imamo vsako leto manj zemlje na kateri pridelujemo hrano, zato moramo začeti osvajati “nove” tehnologije pridelave. Da pa bo prenesena tehnologija pridelave primerna za nas, jo moramo najprej preizkusiti, saj imamo (poznamo) že kar nekaj primerov ko so tujo tehnologijo direktno copy pasta-li v naše razmere, posledično so bili rezultati katastrofalni (od propada podjetji, delavci so izgubili službe, nezadostni donosi…). Tuje tehnologije se ne da samo prenesti (iz npr. Nizozemske) ampak jo moramo še prej modificirati za naše razmere. V Sloveniji imamo dovolj znanja, da to naredimo, samo volja more biti. 

Upam, da bodo naši vodilni čimprej spoznali prednosti in priložnosti, ki jih ponujajo “nove” tehnologije in da jih pri implementaciji v slovensko kmetijstvo ne bo gnal samo pohlep po hitrem zaslužku ter, da bomo mladi dobili možnost pri teh nalogah. 

Na mladih svet stoji…

LP, Blaž