Iran gre v proizvodnjo zelenjave v rastlinjakih

Iranski minister za kmetijstvo je najavil novico, da namerava Iran v 10 letih vso zunanjo vrtnarsko panogo preoblikovati v pokrite oz. zavarovane prostore (rastlinjake). Za takšen način so se odločili predvsem zato, ker se na tak način bistveno privarčuje pri porabi osnovnih vhodnih resursov kot sta voda in potrebna zemlja.

Iranski namestnik ministra za kmetijstvo g. Ali Akbar Mehrfard je povedal, da bo Iran na državnem nivoju pri transformaciji vrtnarske panoge prihranil 10 mrd m3 vode. Po podatkih iranskega ministra za kmetijstvo g. Mahmouda Hojjatia pa se je Iranu v 11 mesecih (do 18. 2. 2017) zgradilo neverjetnih 1.100 ha rastlinjakov. Iranska vlada in iransko ministrstvo za kmetijstvo ima prednostno nalogo, da se v obdobju 10 letih proizvodnja zelenjave v rastlinjakih poveča za 48.355 ha rastlinjakov.

Kot kaže se Iran prebuja tudi na kmetijskem sektorju, ki ima na vladni in državni ravni zelo jasne cilje, saj se zavedajo pomena gojenja sveže zelenjave in prednosti vzgoje v modernih in tehnološko naprednih rastlinjakih.

Kje pa smo mi? Imamo kakšno strategijo?

 

Vir: KLIK

LP, Blaž