Hidroponska pridelava – primer iz Indonezije

G. Edi Sugiyanto, lastnik več rastlinjakov s hidroponsko gojitveno obliko z mednarodnimi izkušnjami hidroponske pridelave predvsem iz Indonezije, Bahrajna in Savdske Arabije, je mnenja, da je hidroponska tehnologija vzgoje zelenjave edini vzdržen način pridelave sedaj in v prihodnje. Po njegovih besedah je ravno hidroponika tista tehnologija, s katero se lahko dosežejo zdravi, brezpesticidni pridelki, ki jih zahteva sodobni kupec in na nek način tudi zakonodajalec. Tudi v Indoneziji se podobno kot v EU (ampak v milejši obliki) vsako leto pridelovalci soočajo z različnimi administrativnimi omejitvami, ki otežujejo oz. v nekaterih primerih (gledano iz ekonomskega vidika) popolnoma onemogočajo klasično/zunanjo pridelavo sveže zelenjave. V Indoneziji največji problem sezonske pridelave predstavlja močno deževje in onesnažena voda.

S postavitvijo več modernih in tehnološko naprednih rastlinjakov, ki Imajo lastne filtrne sisteme za čiščenje vode, ki se jo uporablja za namakanje, se bistveno poveča kakovost in količina pridelane zelenjave. Trenutno je v Indoneziji aktualen projekt izgradnje sodobnega – popolnoma avtomatiziranega rastlinjaka, ki ima možnost nadzora in krmiljenja temperature, vlage in namakanja gojenih rastlin. V prvem letu bodo v tem rastlinjaku pridelovali paradižnik češnjevec, v naslednji sezoni pa zeleno solato semenarske hiše Rijk Zwaan.

Edi Sugiyanto, Nudira Fresh Farm in Agrifam PT v sodelovanju z investitorji iGrow zagotavljajo, da bodo v Indoneziji še naprej gradili in vzpodbujali hidroponsko pridelavo v sodobnih rastlinjakih. Prav tako bodo v bližnji prihodnosti zgradili in zagnali učni rastlinjak, kjer bodo domači strokovnjaki v lokalnem jeziku usposabljali novodobne pridelovalce. Hidroponska gojitvena oblika je definitivno prihodnost zelenjadarske panoge iz več razlogov.

Upam, da bo pri nas odgovorno ministrstvo hitro spoznalo, da je hidroponika ena izmed tistih tehnologij, ki jo je smiselno vzpodbujati tudi z nepovratnimi sredstvi v okviru aktualnega in prihodnjega PRP-programa.

 

LP, Blaž