EU in Izrael v skupnem projektu po zmanjšanju uporabi pesticidov

Inovativen projekt (uporabo naprednih pasti za škodljivce) sofinanciran s strani EU in kmetijsko raziskovalno organizacijo iz Izraela, bi naj omogočila dramatično zmanjšanje potrebe po uporabi pesticidov.

Pilotni projekt, ki je prvi te vrste na svetu, bo vodil dr. David Nestel iz Izraelskega kmetijskega inštituta, ki je vodilna raziskovalna organizacija v državi. Projekt je ciljan na škodljivca (muho), ki je pomemben škodljivec in lahko povsem uniči pridelek melon, bučk in lubenic.

pasti in digitalne kamere

V okviru projekta so sodobne pasti, ki so opremljene z digitalnimi fotoaparati in omogočajo avtomatično zajemanje slik, ter preko namenski algoritmov prepoznajo (determinirajo) ujete škodljivce, nastavljene po različnih poljih (obdelovalnih površinah). Te informacije (slike) se posredujejo raziskovalcem Izraelskega kmetijskega inštituta, ki kmetom na podlagi teh podatkov (ujetih muš) svetujejo glede škropljenje s pesticidi. Na ta način je mogoče, da se zmanjšajo ali povsem prekine preventivno škropljenje in na tan način zmanjša uporabo škroplenja.
Inovativen projekt je del pobude EU-ja s številnimi Sredozemskimi državami, ki obravnavajo različne vrste kmetijskih škodljivcev.

Upam, da bodo rezultati projekta dostopni tudi nam in bomo na podlagi teh študij tudi mi pridobili določene informacije in rezultate. Vsekakor bo to koristno tudi za slovenske pridelovalce. zadevo bom spremljal in vam o tem po možnosti še kaj napisal.

Vir: KLIK

LP, Blaž