Baterija iz konoplje

Industrijsko konopljo se lahko uporablja v skorajda vse namene: v tekstilni industriji, gradbeništvu in za zdravljenje, njena uporaba pa se samo še povečuje.

Sedaj pa se je izkazalo, da je konoplja uporabna še v en namen in sicer za izdelavo baterij. Večina baterij dandanes je narejena in litijevih ionov, proizvodnja pa je zelo draga. Skupina ameriških in kanadskih znanstvenikov je razvila baterijo, ki se jo lahko uporabi v avtomobilih in drugih napravah. Narejena je iz vlaknin industrijske konoplje. Baterije so ustvarili tako, da so kuhali leseno sredico in jo s posebnim procesom spremenili v ogljikove nano liste, ki jih uporabijo za izgradnjo superkondenzatorjev, ki so enakovredni oz. celo boljši od grafena. Grafen je sintetični material iz ogljika, lažji od folije, a neprebojen proizvodnja igrafena pa je zjemno draga.

Na to tematiko so raziskovalci objavili članek že leta 20214 in je dostopen na spodnji povezavi.

https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/nn400731g

Baterijo iz konopljinih vlaken pa je nedavno testiral tudi Youtuber Robert Murray Smith, katerega kanal je v celoti namenjen baterijam. Primerjal jo je z litijevo baterijo in ugotovil, da je konopljina kar 8-krat močnejša.

O moči in primerjahi konopljinih vlaken pa pišejo tudi na BBC-ju, članek, ki o tem govori je dostopen na spodnji povezavi.

https://www.bbc.com/news/science-environment-28770876

Morda nas na področju baterij kmalu čaka svetlejša/dostopnejša prihodnost.

LP, Blaž