Proizvodnja pšenice v zaprtih prostorih

Dobro poznano in dejavno Nizozemsko podjetje Infarm je uspešno pridelalo pšenico v njihovih zaprtih/zavarovanih prostorih. Prvi rezultati gojenja pšenice v zavarovanem prostoru kažejo možnost proizvodnje letnega pridelka v višini 11,7 kg pšenice na m2. Če to preračunamo na klasično mersko enoto, se pravi v t/ha to pomeni, 117 t ali kar 26 krat več kot neki običajni poljedelski pridelki (pšenica pridelana na njivah).

Prednost tako pridelane pšenice pa ni samo v povečanem pridelku, ampak in predvsem tudi pri uporabi oz. bolje rečeno neuporabi sredstev za varstvo rastlin in manjše potrebe po vodi. Pšenica pridelana na takšen gojitveni način, se torej lahko pridela na način brez uporabe pesticidov in z veliko manj vode.

Morda je to ena od tehnologij (v zaprtih prostorih v nadzorovanem okolju), ki bodo v prihodnosti omogočila, da za prebivalstvo pridelamo dovolj hrane, predvsem tudi žit, ki kot vemo so esencialnega pomena za človeštvo. S pridelavo pšenice (žit) v takšnih sistemih se lahko v popolnosti izognemo neželenim vremenskim vplivom in izničimo pomen letnih časov. Z uporabo kombinacije izboljšane genetike, strojne opreme in optimiziranih rastnih okolij pa predikcije kažejo smer povečanja trenutno doseženega pridelka (11,7 kg/m2) še za 50 %.

Logično vprašanje pri tem je seveda strošek proizvodnje, o tem na žalost v tem trenutku nisem mogel dobiti nikakršnih informacij. Je pa res, da je to le prvi poskus in v tem trenutku o neki resni proizvodnji pšenice v zaprtem prostoru danes še ne moremo govoriti.

Vir: KLIK

LP, Blaž