Ananasova vlakna namesto živalskega usnja

Na TEJ povezavi si lahko preberete uporabo ananasovih listov, iz katerih se lahko izdelajo izdelki enaki kot iz usnja. To je še ena dobra novice na vse nas – ljubitelje živali. Pri pobiranju ananasa pa itak listi padejo na tla in predstavljajo nek stranski produkt oz. gnojilo.Pri predelavi ananasovih vlaken v ananasov tekstil – usnje, pa nastane stranski produkt biomasa, ki se tudi uporabi ko gnojilo za kmetijstvo.

Nekaj slik:

V tem trenutku so naredili vzorčne čevlje za zanamke Camper in Puma, imajo pa željo, da bi sčasoma usnje uporabili tudi v avtomobilski industriji. Pinatex je podjetje, ki je vodilno na tem področju oz. so sploh prišli do prve ideje in razvil prve materiale, kot pravijo so prava alternativa živalskemu usnju, tekstilu narejenega na osnovi nafte z močnim socialnim in ekološkim ozadjem. Pomembno je vedeti tudi to, da je to “rastlinsko usnje” cenovno ugodno (celo malo cenejše od živalskega usnja) in ponuja nov trajnostni tekstil.

1

To je dobra novica predvsem za Tajsko, Filipine, Brazilijo, Filipine… za nas pa ena novica več, da bomo mogoče v bližnji prihodnosti oblečeni/obuti v ananasovo usnje.

LP, Blaž