Žepni NIR skener

Na prihajajočem sejmu FruitLogistica, ki se bo odvijal med 3. – 5. februarjem 2016 v Berlinu, bo korejsko podjetje Sunforest predstavilo najnovejši žepni NIR spektrometer za skeniranje manjših sadežev, ko so npr. grozdne jagode, paradižnik češnjevec, navadne jagode, A. Borovnice itd. Preko hitrega skeniranja dobimo natančen podatek o kvaliteti skeniranega sadeža.

Sunforest

Bližnja infrardeča spektroskopija (NIR) je hitra, nedestruktivna analitska metoda, ki prikazuje tako fizikalne kot kemijske lastnosti različnih molekul (skeniranega sadeža). NIR se nahaja v elektromagnetnem območju med 780 in 2526 nm. Spektrometer je sposoben meriti odboj svetlobe v notranjosti vzorca in zagotavlja meritve v realnem času.

Aplikacija nameščena na mobilnem telefonu prenese podatke iz P-100-skenerja v strežnik Sunforest-Analyse-Motor, le-ta pa preko namenski algoritmov analizira poslane podatke in jih primerja z referenčno bazo podatkov. Izhodna informacija se prikaže v aplikaciji na uporabnikovem pametnem mobilnem telefonu in je izražena kot °Brix skeniranega vzorca.

Tale skener se mi zdi zelo uporaben, tako za raziskovalno/znanstvene namene kot za pridelovalca.

VIR: KLIK

LP, Blaž