Začetki avtonomnih rastlinjakov v Kanadi

V kanadski provinci Ontario so se odločili, da bodo zaradi Covid pandemije tamkajšnjim pridelovalcem zelenjave pomagali s sofinanciranjem investicij v sodobne tehnologije pridelave. Skupna pomoč je vredna 3,6 mio $ in bo razdeljena v 12 inovativnih projektov. Glavni namen je razvoj in implementacija novih tehnologij, ki pripomorejo k povečanju konkurenčnosti.  Eden od teh projektov je tudi avtonomno upravljanje rastlinjakov, ki bo potekalo med sodelovanjem z združenjem pridelovalcev zelenjave (OGVG) in podjetjem Blue Radix – nizozemsko podjetje za razvoj umetne inteligence in mednarodni monitoring/svetovanje pridelave v rastlinjakih. Ta projekt je podprt s pobudo za konkurenčnost in inovativnost v rastlinjakih, program delitve stroškov financira ministrstvo za kmetijstvo, prehrano in podeželje v Ontariu, izvaja pa ga Svet za prilagoditev kmetijstva.

Crop Controller je storitev, ki preko podatkovnih modelov in algoritmov oddaljeno nadzoruje mikroklimatske pogoje v rastlinjaku 24 ur na dan, 7 dni v tednu. Storitev pa dnevno spremljajo tudi neodvisni upravitelji rastlinjakov, ki imajo poglobljeno znanje o pridelkih, energiji in podatkih, ki se zbirajo v sodobnih rastlinjakih. Kljub podpori umetne inteligence  pa bodo tehnologi še vedno potrebni, saj jih ta tehnologija v popolnosti ne ne nadomešča, ampak jim aktivno pomaga s tem, da jim daje konkretne sugestije in določene akcije opravlja (avtonomno) sama. Algoritmi tehnologom pomagajo pri vsakodnevnem delu.

Glavni cilji projekta so:

  1. Raziskati posebne potrebe kanadskih pridelovalcev (v primerjavi z nizozemskimi pridelovalci), povezane z avtonomnim upravljanjem rastlinjakov in te potrebe prevesti v značilnosti izdelkov.
  2. Raziskati in izvesti prilagoditve, ki jih je treba narediti za izboljšanje ujemanja Crop Controllerja z različnimi kanadskimi (Ontario) agroklimatskimi razmerami.
  3. Predstaviti delovanje podatkovnih modelov in algoritmov. To bo pridelovalcem pomagalo, da bodo bolje razumeli vrednost in se prilagodili na novo tehnologijo.

S to tehnologijo bodo pridelovalcem omogočili prilagajanje na avtonomno gojenje/upravljanje rastlinjakov v bližnji prihodnosti.

OGVG bo za sodelovanje v projektu izbral tri lokacije za rastlinjake v Ontariu. Med projektom bodo OGVG & Blue Radix redno delili informacije o napredku in rezultatih prek online demonstracijskih prikazov, prezentacij in t. i. člankov, learn ‘n’ lunch sessions.

 

LP, Blaž