Visokotehnološki vrt – FARMBOT GENESIS

Precizno-robotizirana pridelava prihaja tudi na domače vrtove. V tokratnem blogu nekaj več o zelo zanimivem projektu, ki bi ga lahko poimenoval kar robotiziran visokotehnološki vrt. Kot bi sedaj že lahko rekel, droni in GPS so (v Sloveniji še ne)  spremenili kmetijstvo, tako bom mogoče čez čas lahko rekel, da je FARMBOT GENESIS spremenil vrtičkanje. Namreč nova tehnologija, robotizacija, senzorika in preciznost pridelave hrane prihaja tudi na domače vrtove.

Avtonomni odprtokodni komplet za vaš vrt imenovan Genesis bo že jutri na voljo v prednaročniški promocijski prodaji.

Razvila ga je ekipa iz Kalifornije in deluje kot samostojna naprava, ki jo namestite okrog vrta. Vrt lahko postavite za hišo, na streho, v stavbe itd. Genesis pa poskrbi za vse ostalo, se pravi od setve, zalivanja, spremljanja rastnih razmer in celo pletja nadležnega plevela. Več o delovanju si lahko ogledate v spodnjem videu.

httpss://www.youtube.com/watch?v=uNkADHZStDE

 

Genesis drsi po nameščenem okvirju in preko le tega opravlja naloge, ki mu jih naložimo preko pametnega telefona. Prav tako je možno prilagoditi razdalje semena, način in jakost namakanja, pletje plevela in druge funkcije. Čeprav je sama ideja zelo high-tech, je vmesnik narejen dokaj preprosto. Krmiljenje poteka preko spletne aplikacije, ki omogoča drag and drop izbiro rastlin, ki jih želite posejati na vašem vrtu. Za enkrat ima v svojo bazo naloženih 33 različnih rastlin, za katere ima vse podatke (od najbolj primernega sklopa, do razraščanja in potrebe rastline po zalivanju). Načrt vrta lahko narišete preko pametnega telefona ali računalnika. Vrt je na nek način tudi vaš osebni vremenoslovec, saj spremlja vremenske razmere za lastne potrebe v realnem času, podatki pa se vam prikazujejo na aplikaciji.

fambot-hero-1

Kot že omenjeno, je zadeva čisto odprtokodna, kar z drugimi besedami pomeni, da so razvijalci pustili izvorno kodo vidno vsem, prav tako pa na njihovi spletni strani lahko najdete načrte za veliko večino sestavnih komponent. Vsi deli imajo tudi načrte, ki si jih lahko prosto prenesete in natisnete preko 3D-printerja. To omogoča, da ne rabite kupiti praktično nobenega rezervnega dela. Zaradi open-source programske opreme je možno le-to popolnoma prilagajati (programirati) za lastne potrebe, kar omogoča dodatni razvoj in napredek. Sam Genesis omogoča tudi priklop na sončne celice in druge vire alternativnega napajanja, skratka, vse je narejeno tako, da ima kupec praktično vse možnosti, da si svoj vrt prilagodi po lastnem okusu.

farmbot-rendering

Genesis zaenkrat omogoča nadzor nad vrtom dolžine 2,9 m in širine 1,4 m kar je skupno dobrih 4 m2 površine. V kompletu boste dobili priročen vodnik po vzoru IKEE (korak za korakom), tako da lahko svoj Genesis sestavi vsak brez predhodnega strojno-elektronskega znanja. Cena bi naj bila okrog 3.500 $, ustvarjalci pa upajo, da bodo to ceno lahko znižali, tako da bi tovrstni robot lahko bil bolj dostopen širšemu krogu ljudi.

Kot kaže je Genesis nov začetek visokotehnološke revolucije pridelovanja hrane za vrtičkarje.

Vir: KLIK

Celoten Whitepaper dostopen TUKAJ

LP, Blaž