Rudarjenje za mikrobi za hitrejše odkrivanje antibiotikov

Danes lahko govorimo, da smo že skoraj na vrhu post-antibiotičnega obdobja oz. veselo korakamo proti njem, zaradi česar je odkrivanje novih antibiotikov postalo nujno. V računalništvu rudarimo bitcoine in druge kripto valute, v sodobni in tehnološko napredni biologiji pa je možno rudarjenje mikrobov, na podlagi katerih je možno izdelati nove antibiotike.

Streptomyces rimosus so bakterije, ki jih najdemo v tleh in gnilih rastlinskih ostankih, kjer proizvajajo različne (koristne) antibiotike naravnega izvora (npr. neomicin in kloramfenikol). Težava pri tem je, da se približno 90 % raznih biomulekul skriva v neaktivnem delu mikrobnega DNK, ki jih imenujemo kar t. i. tihi operoni. Startup podjetje Prospective Research omogoča mikrobno rudarjenje, ki s posnemanjem dražljajev v matriki tal omogoči zagon teh procesov.

Preko MicrobeMiner-ja je možno naročiti t. i. nabiralni komplet, s katerim lahko sami nabirate te množice, vzorce pa pošljete njim, kjer pregledajo vaše (nabrane) vzorčne mikrobe oz. te neaktivne genske skupine. Po opravljeni analizi platforma sproži različne kemične indukcije, s katerimi odklenejo pot do delovanja in na tak način nastanejo novi antibiotiki. Ekipa podjetja je na ta način že identificirala nekatere mulekule, ki lahko te »umazane« mikrobe spremenijo v prave tovarne novih antibiotikov. S to tehnologijo obstaja upanje, da se bo mogoče kolektivno boriti proti vedno večji in naraščajoči odpornosti na obstoječe antibiotike.

 

Vir: KLIK

LP, Blaž