Robotizirano odstranjevanje listov v proizvodnji paradižnika

Podjetje Priva je objavilo video posnetek, v katerem si lahko ogledate nagrajenega robota, ki se uporablja za odstranjevanje listov v proizvodni paradižnika. Video je posnet v profesionalnem proizvodnem rastlinjaku in kot lahko vidimo je robot dober obet v proizvodno uporabo. Robot je najbolj primerna za pridelovalce, ki imajo ambicije po avtomatizaciji dela, saj se ga lahko uporablja za samostojno delo ali pa delo skupaj z delavci. Ta večnamenska uporaba je zelo pomembna, saj lahko robotizacijo na tak način v proizvodni proces uvajamo postopoma.

httpss://www.youtube.com/watch?v=mZpL264-rm8

 

Prva generacija robotov imenovanih Kompano se v celoti osredotoča na defoljacijo oz. odstranjevanje listov v coni pridelave plodov paradižnika. Vsak robot lahko obvladuje od 0,75 do 1 ha neto površin, kar je seveda odvisno od same gostote rastlin na m2 (sklopa in tehnologije). Tovrstna robotizacija vrtnarske pridelave je šele začetek.

Ta prva generacija avtomatskega robota za odstranjevanje listov je prvo vodilo k bolj avtomatiziranim rešitvam, pri različnih kulturah in nalogah, kot je na primer obiranje plodov.

Prednaročila omenjenega stroja so možna na TEJ povezavi

 

LP, Blaž