Robotizacija v kmetijstvu

Kot navaja avtor TEGA ČLANKA, je britanski firmi uspelo razviti robotsko roko, ki (bo) lahko pobirala jagode ne da bi jih pri tem poškodavla. V robotiki je to dosežek, ki mu ni para, saj se z tem odpirajo nove možnosti uporabe robotike v kmetijstvu.

AgroRobotizacija

Seveda, se takoj vprašamo, kaj bo z vsemi delovnimi mesti (npr. obiralci jagod) tudi na ta odgovor je nekaj napisanega že v samem članku. Jaz mislim, da se ta prenos “totalne robotizacije” ne bo zgodil tako hitro in da bo ta transformacija trajal še nekaj časa. Vsekakor pa bodo z robotizacijo neka kmetijska dela tonila v pozabo po drugi strani pa se bodo ustvarila nova. Če pogledamo v zgodovino seje nekaj takega že dogajalo. npr. včasih se je oralo z kravami, voli in konji pri tem delu sta bila potrebna minimalno dva, danes en človek upravlja z več traktorji hkrati pa je še vedno za vse dovolj dela…

Robotizacija bo najprej prišla na področje jagodičevja (jagode, borovnice, maline…) spodaj je nekaj filmčkov, kjer se vidi kaj je na tem področju že narejenega.

 

httpss://www.youtube.com/watch?v=EEi9sJV2X3U

httpss://www.youtube.com/watch?v=XKYApA_dEyI

 

Če koga zanima več tovrstnih robotov pa je kar nekaj koristnih clipov dostopnih TUKAJ

Dodatna POVEZAVA

 

Lp, Blaž