Avtomatizacija pobiranja paprike

Mednarodna projektna skupina, ki deluje na nadaljnjem razvoju robota za pobiranje paprike, je prešla v svojo drugo raziskovalno leto. Tako bodo kmalu pričeli s testiranjem njihovega robota v komercialnem rastlinjaku.

Prva testiranja in izbor posameznih modulov je opravilo nizozemsko podjetje Irmato (Veghel). Robot, ki so ga poimenovali sweeper, je trenutno lociran v laboratoriju Wageningen UR, kjer mu izboljšujejo manipulacijske sposobnosti in programsko opremo za odkrivanje plodov paprik. Te programe sta napisali švedska univerza Umea in izraelska univerza Ben-Gurion. Belgijska raziskovalna postaja Proefstation voor de Groenteteelt pa je izbrala najprimernejšo sorto paprike za tovrstno (robotsko) pobiranje. Prav tako pa tudi letos nadaljujejo še s preizkušanjem in izbiro najbolj primerne gojitvene oblike, ki bo Sweeper-ju omogočila najhitrejšo pobiranje plodov iz rastlin.

sweeper-robot

Na podlagi lanskih rezultatov strojne in programske opreme ter tudi izbire najprimernejše gojitvene oblike bodo letos robota preizkušali v komercialnem rastlinjaku znanega nizozemskega pridelovalca paprik Tuindershoek. Pred tem pa mora robot v laboratoriju zadostiti določenim funkcionalnim normam, ki jih dokaže s pobiranjem umetnih plodov iz umetnih rastlin.

Kot kaže, bomo v nekaj letih dobili funkcionalnega robota za pobiranje paprike. Prav tako bomo za ta namen dobili še modificirano gojitveno obliko paprike, ki jo bomo morali pred strojnim pobiranjem uspešno obvladati.

Vir: KLIK

LP, Blaž