Robot za pobiranje malin

Področje jagodičevja je glede delovnih razmer in kadra eno od najbolj na udaru, saj je motivirane in dobre delavce izjemno težko dobiti. Ekonomika proizvodnje in globalna konkurenca pa onemogočata višanje urnih postavk delavcem, ki nabirajo npr. borovnice, jagode, maline in robide. Ko govorimo o razvoju različnih robotov v vrtnarstvu, je to že 2–3 leta kar stalna tema konferenc, seminarjev, sejmov itd. Pri jagodičevju so v tem trenutku najbolj razviti robotski pobiralci jagod, ki v nekaterih sistemih delujejo že komercialno.

Danes pa delim informacijo o razvoju robota za pobiranje malin, ki je zmožen pobrati 25.000 kosov malin/dan, medtem ko delavec v 8 urah pobere  cca 15.000 kosov malin. Razvoj robota je stal 700.000 funtov, testiranje se izvaja v nasadu malin v UK in predstavlja upanje za tamkajšnje pridelovalce malin, sploh po Brexitu, ko bodo tamkajšnji pridelovalci še težje dobili delovno silo za pobiranje malin. Razvoj robota je plod sodelovanja med enim izmed britanskih glavnih pridelovalcev malin – Hall Hunter in University of Plymouth (spinout podjetje: Fieldwork Robotics).

Robot za strojni vid uporablja 3D-kamero, s pomočjo strojnega učenja in umetno inteligenco pa identificira primeren sadež in ga pobere. Končna verzija robota bi naj šla v redno proizvodnjo že naslednje leto. Testi na Kitajskem so pokazali, da zna pobirati tudi paradižnik. Želja razvijalcev pa je, da bi robot sčasoma lahko pobiral tako jagodičevje kot drugo sadje in zelenjavo. Robot lahko dela 20 ur, največji problem ni utrujenost, ampak prilagoditev na različno jakost osvetlitve v določenem času dneva.

več na spodnjem videu.

Vir: KLIK1 in KLIK2

LP, Blaž