Prvo pivo pridelano iz hidroponsko vzgojenega hmelja

Hidroponika prodira tudi na področje kamor si še v tem trenutku ne bi mislili. Tako se je zgodilo, da bo g. Colin Clark iz pivovarne City Star letos pobirali hmelj pridelan na hidroponski način. Hmelj je rastel na v 5000 m2 velikem rastlinjaku. Kot navaja spodnji vir bi naj bilo to prvič, da bo nekdo pridelal pivo iz hidroponsko vzgojenega hmelja.

Kot poročajo iz pivovarne bi naj bil hmelj izredno kvaliteten (svetlo zelene barve, lepljiv in lepega vonja), brez listnih opeklin.

httpss://www.youtube.com/watch?v=DLxxGjtjkAQ

 

Kot vemo je kmetijstvo oz. pridelovanje hrane/surovin na nezaščitenih površinah zelo rizično, saj smo pridelovalci vedno odvisni od milosti oz. nemilosti vremena, ki pa je čedalje bolj nepredvidljivo. Zaradi tovrstnih tveganj pa nove tehnologije, (v tem primeru hidroponika) vedno bolj pospešeno prodirajo tudi na področja, kjer sedaj o takšni pridelavi še nismo razmišljali.

Osebno mislim, da bomo če 30-40 let 85 % vse hrane pridelali v rastlinjaki oz. pod pokritih površinah z popolnim ali delnim nadzorom mikroklime.

 

V spodnjem videu si lahko v slabih 2 minutah pogledate kako je v letu 2014 hmelj rastel.

httpss://www.youtube.com/watch?v=tMmXDRZfb9o

Hidroponika je zanima tudi za druge rastline, kot npr. fižol, jabolka, hruške, jagodičevje, grozdje… Predvsem je primerna za znanstveno/tehnične namene kot so križanja, žlahtnjenje in druge raziskave..

VIR: KLIK

LP, Blaž