Prednosti LED svetil pri paradižniku

Uporaba LED  svetil v primerjavi z konvencionalno osvetlitvijo, lahko pri proizvodnji paradižnika prepolovi porabo električne energije. Glede na podatke raziskovalnega centra Univerze Wagenigen (WUR), ki bo nadzoroval projekt (Let it be 50%), se kaže, da: LED svetila lahko prihranijo porabo električne energije za 25 – 30 %.

LEDs: option for tomato crops - image: HW

Ob uporabi različnih valovnih dolžin in intenzitete svetlobe, ki mora biti prilagojena za posamezne rastline in ob boljšemu (pametnejšemu) pozicioniranju svetil bi lahko ta prihranek še podvojili.

V projektu, ki ga vodi prof. Leo Marcelis bodo proučevali tudi sortno specifičnost na dovajanje različne svetlobe, ter raziskali domneve, da LED osvetlitev poveča odpornost rastlin na glivične bolezni.

Projekt LED it be 50%, se financira s tehnologijo Foundation STW in 10 partnerskih podjetij. V projektni ekipi je osem doktorskih in trije podoktorski raziskovalci iz WUR-a in štiri drugih nizozemskih univerz ter gospodarstva.

Kratek predstavitveni video:

VIR: https://www.wageningenur.nl/en/newsarticle/STWproject-improve-LEDlighting-to-reduce-energy-consumption-in-greenhouses.htm

 

LP, Blaž