Najboljši agro robot leta 2020 je …

V zadnjih letih je bilo predstavljenih na desetine konceptov kmetijskih robotov, nekateri so že našli pot do kmetij po vsem svetu, vendar pa jih je večina še vedno v fazi zasnove, razvoja in testiranja.

Strastni inženirji in izumitelji po vsem svetu trdo delajo na razvoju različnih tipov agro robotov, ki v nekaterih primerih kmetom že olajšujejo in povečujejo učinkovitost pridelave hrane. To so predvsem roboti, ki omogočajo gojenje rastlin z manj delovne sile, manj uporabe FFS in mineralnih gnojil ter proizvedejo bistveno manj izpustov emisij toplogrednih plinov.

Neodvisna mednarodna žirija je na letošnjem sejmu FIRA na podlagi treh glavnih kriterijev (3 ključni kriteriji: izvirnost, izvedljivost in možnost pozitivnega vpliva na življenje kmeta in dva neključna kriterija: enostavnost za uporabo in trajnost) ocenjevala 22 različnih konceptov robotov iz 11 držav in 4 celin. Od vseh skupaj se jih je 10 uvrstilo v ožji izbor (Fendt Xaver, Fieldwork Robotics, HayBeeSee Crophopper, H-WodKa Robotiller, iTarra, Nexus Robotics, Robotics Plus, Tevel Aerobotics in thingc Robotics).

Neodvisna mednarodna žirija je izbrala 3 najboljše dobitnike nagrade BFRC 2020:

Slika 1: Tevel Aerobotics Technologies

Žirija je za zmagovalca izbrala Tevel Aerobotics Technologies, ker njihov koncept najbolje ustreza vsem kriterijem ocenjevanja. Privezani droni z avtonomnimi ploščadmi, ki služijo kot vozlišče, rešujejo tipično energetsko dilemo brezpilotnih letal in zapleten izziv nabiranja sadja z robotskimi rokami in prijemali. Zmanjšanje delovne sile pri obiranju sadja pa lahko resnično zelo pozitivno vpliva na življenje in ekonomski status kmetov širom sveta.

Na (virtualnem) sejmu pa so izvedli tudi javno glasovanje za najboljšega robota. Glasovalo je 2359 ljudi in izmed 10 konceptov izbralo:

Slika 2: Fieldwork Robotics

Pri podjetjih/agro robotih sem naredil povezave, tako da bo lažja pot do ogleda vsakega koncepta posebej.

 

LP, Blaž