Lahko droni nadomestijo čebele ?

Japonski raziskovalci se ukvarjajo tudi z vprašanjem, kot je naslov današnjega bloga. Tega se na žalost lotevajo predvsem zato, ker je populacija čebel zelo odvisna od človeškega dejavnika in je realno možno, da se v relativno kratkem času tudi hitro zmanjša.

Verjetno ste že vsi slišali znan stavek Alberta Einsteina, ki je že leta 1949 svaril pred pogini čebel, takrat je rekel: »Ko bo izginila čebela z obličja Zemlje, bo človek preživel le še štiri leta; saj ko ni več čebel, ni več opraševanja, ni več rastlin, ni več živali, ni več ljudi.«

 

Prave alternative čebelam do danes še niso odkrili. Po besedah čebelarja g. Hermana Glasa so čebele najnatančnejši gradbeni mojstri na svetu, njihova navigacija poteka po njihovih lastnih zemljevidih, podrobno preračunavajo položaj sonca, razlikujejo stotero vonjav in prevzemajo mogočno nalogo za naš planet: opraševanje neštetih cvetov na sadnem drevju, v vrtovih, na travnikih in v gozdovih.

Japonski raziskovalci pa so šli v smer razvijanja miniaturnega brezpilotnega letalnika (drona), ki bi nekoč lahko pomagal čebelam pri opraševanju. Trenutno so izdelali brezpilotni letalnik, ki je širok 4 cm in tehta 15 g, upravljajo pa ga ročno. Na dno brezpilotnega letalnika so namestili konjsko žimo prevlečeno s posebnim gelom, ki omogoča opraševanje. Ko dron leti in se za kratek čas dotakne cveta, se na konjsko žimo, prevlečeno s posebnim gelom, nalepi cvetni prah, ki ga dron odnese na naslednji cvet. Na tak način poteka sodobna oprašitev. Živalska dlaka – v tem primeru konjska žima je prožna in mehka in ne poškoduje prašnikov in pestičev. Raziskovalcem je že uspelo oprašiti japonske lilije (Lilium japonicum). V prihodnosti pa bi radi ročno vodene brezpilotne letalnike nadgradili s povsem avtonomnimi.

httpss://www.youtube.com/watch?v=GN3ZNe1aeoA

Kot kaže, bo tehnologija tudi tukaj v naravno vnesla svoj pečat. Osebno menim, da bi se morali bolj posvečati, kako in na kakšen način čebelam omogočiti čimbolj nemoteno nadaljevanje svojega poslanstva – opraševanje in ohranjanje osnove za ves živež sveta.

 

VIR: KLIK

LP, Blaž