Kubota in Yamaha v skupni razvoj avtonomnega robota za pobiranje jagod

Podjetji Kubota in Yamaha sta skupaj z Impact Ventures vložili  25 mio dolarjev v zagonsko podjetje Advanced Farm Technologies (AFT). Podjetje s sedežem v ZDA namensko razvija in izdeluje robotski kombajn za  pobiranje jagod. Z naložbo nameravata Kubota in Yamaha uporabiti in nadgraditi lastne že obstoječe tehnologije predvsem za pospeševanje tehnološkega razvoja in širitve poslovanja za implementacijo avtomatiziranih kmetijskih rešitev, tako na področju poljedelstva kot na področju sadjarstva. Robot je narejen robustno, kar mu omogoča prestajanje težkih razmer.

 

Robotski kombajn za jagode – TX predstavlja avtonomen robot, ki je opremljen s senzorji za strojni vid in rokami za pobiranje jagod.

Tehnologija za prepoznavanje slik v trenutku loči zrele in nezrele jagode, to informacijo prenese v glavni računalnik, ki izda ukaz, katero jagodo se pobere in katero ne. Tovrstno robotsko pobiranje jagod omogoča znatno zmanjšanje človeškega dela. Robotsko pobiranje jagod lahko poteka 24 ur na dan, kar pa je zelo fino, namreč robot lahko začne jagode pobirati ob npr. 20:00 in jih neha pobirati ob npr. 6:00, takoj po tem pa lahko sveže jagode proizvajalec dostavi v trgovino. S tem bodo kupci dobili res pravo kvaliteto in maksimalno svežo jagodo.

 

Vir: KLIK

LP, Blaž