Hekanje biologije – biorevolucija

Lahko bi rekli, da je napočil čas, ko je svet ugledal »biološki Raspberry Pi«. Z miniaturizacijo biologije oz. določenih segmentov lahko zelo napredno znanstveno področje postavimo v preproste komponente, ki so uporabniku enostavneje razumljive. Bi-xels-cell-free-tech zasnova (program) razbija miljardo let stare rastlinske procese in omogoča, da z njihovo programsko opremo na enostaven, pregleden in hiter način ponaredimo biomulekule brez dejanskih celic.

Podjetje si predstavlja, da bodo na takšen način približali biologijo (kot vedo) širši javnosti, saj dejansko ni nobenih potreb po kakršnem koli mikrobnem kultiviranju. Če bi bili ti brezcelični sistemi na voljo večjemu številu uporabnikov, bi lahko odprli novo obdobje »naredi sam« biologije.

Verjetno se sedaj sprašujete, kako vse skupaj deluje v praksi … Gre nekako tako: plazmide kupite skupaj z navodili genske programske opreme v obliki aplikacije, s katerimi programirate ribosome, s pomočjo 3D-tiskalnika pa proizvedete različne proteine. Lahko so fuorescentne barve ali pa imajo vanilijev vonj. V kombinaciji z odprtokodnim orodjem vam komplet brez celic omogoča izdelavo bio-pikslov, tako da lahko daljinsko sledite izdelavi vaše majhne bio-tovarne, kar preko aplikacije.

 

Sliši se malo bolj zapleteno in futuristično, kjub temu pa je ta sistem/koncept korak v prihodnost biologije, ki bo že v bližnji prihodnosti dala povsem nove rezultate.

Vir: KLIK

LP, Blaž