Gojenje alg – SUPERFOOD

Gojenje alg je v preteklosti bilo bolj v domeni velikih farm predvsem v tropskem podnebju. Z povečanjem povpraševanja po lokalno pridelani hrani pa se je razvilo tudi veliko povpraševanje po lokalo pridelanih algah, predvsem zelo razširjenega seva Spirulina alg tudi v do sedaj netradicionalnih območjih, kjer pozimi temperature padejo tudi pod ledišče.

Pri vzgoji alg v našem klimatu izkoriščamo poletne temperature in in energijo sonca, ter alge na tak način gojimo 4-5 mesecev. Če imamo v predhodnih obdobjih (spomlad in jesen) na voljo ogrevanje naših proizvodnih obratov lahko obdobje gojenja alg podaljšamo za kak mesec ali dva.

Sam sistem pridobivanja (gojenja) alg ni kompliciran. Cena lokalno pridelanih Spirulina alg se v Franciji giblje od 150 – 200 € / kg.

O samih algah sem tudi sam zelo razmišljal in prebral veliko literature, mogoče mi bo letos celo zneslo (odvisno od €) in bom poskusno pričel z gojenjem. Za vse, ki bi želeli izvedeti kaj več o gojenju alg vas spodaj prilagam nekaj koristnih povezav.

Koristne povezave:

https://www.smartmicrofarms.com/

https://www.algen.si/

 

Lp, Blaž