Droni kot pomoč v kmetijstvu

O dronih sem že veliko napisal, sem pa danes našel zanimivo novico, ki jo enostavno morem objaviti na svojem blogu. 🙂

V Avstraliji testirajo drona kot pomoč pri biološken načinu zatiranju škodljivcev v integrirani pridelavi jagod. Tako s pomočjo drona nad posevkom jagod nanašajo plenilske pršice, ki po naravni poti uničujejo škodljivce. Drona v katerega predhodno namestimo plenilske pršice enostavno spustimo v zrak (nekaj metrov na posevkom) in mu  povemo kje jih naj raztrosi, s tem privarčujejo pri času, plenilske pršice pa so v krajšem času bolj enakomerno porazdeljene po celotni površini posevka. Pristop se mi zdi zelo koristen, saj se uporabe plenilskih pršic poslužujemo tudi v Sloveniji v IP in EKO pridelavi in bi nam ta novodobni pristop zelo olajšal delo.

Original novica je dostopna TUKAJ

dron

 

Zadeva bi bila lahko uporabna tako v sadjarstvu kot v ostalih kmetijskih panogah npr. v vinogradništvu, mogoče bi na podoben način lahko zatirali tudi koruznega hrošča, kdo ve… Na dronih s posebnimi kamerami bi lahko na podoben način opazovali ribe oz. ribje jate v morjih, možnosti uporabe dronov v kmetijstvu je res veliko in skoraj vsaki dan se pojavi kakšna novica o novem testiranju uporabe drona v posameznem kmetijskem procesu, da o drugih panogah sploh ne govorim (pišem).

Sedaj se razvijajo že mini droni, kateri bodo lahko še bolj natančno zajemali podatke, slike in opravljali različna opravila na mikro lokacijah ali prostorih. Podatki o katerih smo včasih lahko samo sanjali počasi postajajo nekaj vsakdanjega…

Mini

Če koga zanima še več novic na to temo (uporaba dronov v kmetijstvu) sem spodaj navedel dve zanimivi povezavi:

POVEZAVA 1

POVEZAVA 2 

LP, Blaž