DJI in Microsoft skupaj razvijata drone z umetno inteligenco

Prepoznavanje objektov in stvari je za ljudi preprosta stvar, zelo drugače pa je to za stroje, robote in druge nežive naprave. Da bi stroji lahko prepoznali npr. sadež jabolka na drevesu, se mora njihov model umetne inteligence učiti na mnogih slikah, ki prikazujejo sadež jabolka v številnih pozicijah, kot so npr. jabolko na soncu, v senci, s sprednje in zadnje strani itd. Omenjeno učenje potrebuje svoj čas, vendar pa so metode strojnega učenja danes že zelo učinkovite. Modeli se v osnovi učijo prepoznavanja oblik na enak način kot ljudje (otroci).

Podjetji Microsoft in DJI sta organizirala univerzitetni natečaj – AI x Drones Joint University Competition, na katerega so se prijavili študentje treh univerz iz Hong Konga. Namen natečaja je bil narediti najboljše modele, ki bi znali prepoznati različne vrste sadja. Program je moral biti nameščen na dron, ta pa je moral preko svoje kamere prepoznati različne vrste sadja v realnem času. Ko so študentje izdelali algoritem, so se praktično preskusili z dronom na testnem polju, kjer je bilo raztreseno različno sadje. Na koncu pa so preverili, kako uspešen je bil njihov »pametni dron«.

Zelo zanimiv natečaj in dejstvo, da se velika podjetja resno lotevajo kmetijske panoge. Kaj bodo tovrstni algoritmi v prihodnosti doprinesli kmetijstvu, je zelo težko napovedati. Vsekakor pa vidimo trend digitalizacije in umetne inteligence tudi v kmetijski panogi. Zavedati se moramo, da bo v prihodnje, še bolj kot danes, veljalo, da sta moč in denar v podatkih.

 

LP, Blaž

Vir: KLIK