Bye bye traktor?

Podjetje Horcsh je objavilo novico, da na nadaljnje intenzivno testiranje, ki bo potekalo na ogromnih prostranstvih v Braziliji, pošilja svoj nov prototip robotske sejalnice.

Popolnoma avtonomna sejalnica (RO24G) ima delovno dolžino 24 m, pogonska kolesa pa bi se naj obračala za 90 °, kar bi omogočalo transport po cestah. Sejalnica ima dva ločena rezervoarja za seme. Navigacijsko podporo bi naj nudilo podjetje Trimble.

Zaenkrat še ni zakonsko dovoljeno, da bi delo sejalnica opravljala povsem sama, zato bo moral biti upravljalec te samodejne sejalnice vedno v vidnem polju stroja (600 m razdalja). Zakonsko bo potrebno urediti še veliko stvari, da se bodo tako veliki (in tudi tisti manjši) roboti in delovni stroji po poljih in po cestah lahko prevažali (delali) sami.

Leta 2021 je podjetje Horsch napovedalo razvoj kar dveh avtonomnih robotov, za enega sedaj že vemo, čakamo pa še na drugega, ki bo verjetno robot za nego rastlin.

Izgleda, da je resnično napočil čas razvoja avtonomnih/robotskih priključkov, ki za svoje delovanje ne potrebujejo več traktorja.

 

Lp, Blaž