Avtonomni robot za vrtnarstvo

Francosko podjetje Naio Technologies, ki je svojo pot pričelo pred 4 leti je po letih testiranj in razvoja letos prvič predstavilo produkt za na trg. To je avtonomen robat, ki pomaga pri »okopavanju« gojenih rastlin v vrstah. Tako robota pripeljete na njivo, mu vnesete podatke o dolžini in količini vrst, ostalo pa popolnoma avtonomno opravi sam. Ko robot opravi svoje delo vam pošlje SMS sporočilo, da je z delom končal in da ga pridete iskat.

oz2

Sedaj ima robot zahteve, da je MVR (medvrstni prostor) širok vsaj 50 cm in da so gojene rastline visoke vsaj 10 cm. Ti pogoji se počasi manjšajo, proizvajalci zatrjujejo, da bodo do konca leta naredili nov model, kjer bo višina gojenih rastlin lahko nižja od 10 cm.

Trenutno preko kamere robot prepozna barvo in obliko, na podlagi česa bo v prihodnosti robot lahko zaznal kakršne koli rastline in vrste.

oz

Robot je možno kupiti tudi za nadaljnje raziskovalne namene, kjer lahko samostojno programiramo lastno programsko opremo za robota. Robot ima tudi senzor preko katerega lahko robot pridobiva podatke o temperaturi in relativni zračnosti v rastlinjakih ali na polju, dobljene podatke pa nam pošlje kar na pameten telefon.

V lanskem letu so prodali 10 robotov, v letošnjem pa načrtujejo prodajo povečati. Razvoj tovrstnih robotov, ki jih poganja električna energija je namenjen predvsem za delo v rastlinjakih.

Video o delu robota si lahko ogledate spodaj.

httpss://www.youtube.com/watch?v=EPxDZYhQSds&feature=youtu.be

Lep pozdrav,

Blaž