Zakaj bomo na kmetijah potrebovali več elektrike kot pa dizla?

Elektrifikacija in avtomatizacija sta glavni temi razvoja sodobnega kmetijstva, ki se trentno zelo intenzivno dogajata. Zaradi preobrazbe v avtomobilski industriji in zakonskih predpisov v zvezi z vozili z notranjim izgorevanjem postaja elektrifikacija strojev za proizvajalce kmetijskih strojev še pomembnejša kot kadarkoli prej. Ključni vidik te strategije je lastna raba električne energije, ki jo pridelamo na kmetijah. To bo kmetijam v prihodnosti omogočilo večjo neodvisnost predvsem od naraščajočih cen goriva.

Kot nam je poznano, kmetijska panoga z zamikom sledi ostalim industrijam, tako je tudi na področju razvoja električnih traktorjev oz robotov. Razvoj električnih traktorjev ni nič novega, s tem se znamke, kot so Fendt, John Deere, Massey Ferguson in drugi, ukvarjajo že kar nekaj let.

Fendt trdi, da je e100 Vario prvi kmetijski traktor z baterijskim napajanjem z možnostjo rednega in hitrega polnjenja, ki bi naj kmalu šel v redno proizvodnjo. Pri podjetju Fendt predvidevajo, da bi naj njihov baterijski traktor e100 Vario z močjo 50 kW (67 KM) z enim polnjenjem pri ne preveč težkih (energetsko potratnih) opravilih deloval cca 5 ur. Glavni vir energije je 650-voltna litij-ionska baterija visoke zmogljivosti približno 100 kWh, nameščena pa je pod pokrovom traktorja. Fendt e100 Vario pa ima tudi z možnost t. i. supercharging-a, kjer se lahko baterija 80 % ponovno napolni v približno 40 minutah. Se pravi, ena malo boljša malica ?.

Traktor ohranja običajno hidravliko in kardansko gred, tako da je še vedno mogoče upravljati sedanje kmetijske priključke. Ta traktor bi naj bil v komercialni prodaji v letu 2024, intenzivno pa ga testirajo že od leta 2017. Kot kaže, bo ta traktor v prvi vrsti zanimiv predvsem za komunalna dela (podjetja) in manjše kmetije (ki si ga bodo lahko privoščile), kjer se praviloma dela 8h/dan. Za delo na profi kmetijah, kjer takega rednega urnika dela ni, bo treba (po moji oceni) na električnega Fendta še malo počakati.

Še bolj ambiciozno so v svet električnih traktorjih stopili pri proizvajalcu John Deere.

John Deerov projekt GridCON 2 povezuje rezultate preteklih inovacij in preučuje prektičen pristop akumulatorskega električnega traktorja brez omejitev glede časa delovanja. Zato je nameščen baterijski modul s skupno zmogljivostjo kar 1000 kWh. To traktorju omogoča produktivno delo cel delovni dan brez polnjenja, seveda odvisno od primera uporabe. Zaradi gostote moči elektromotorjev se sistemska moč traktorja bistveno poveča v primerjavi s standardno traktorsko platformo, kar ima za posledico višjo produktivnost. Na spodnjem videu je predstavljen John Deerov električni koncept, ki je poleg elektrike še avtonomen.

LP, Blaž