Vzgoja paradižnika za sadike pod LED lučmi

Gojenje rastlin  več plastnih podnebnih celicah brez prisotnosti dnevne svetlobe niso le vrtnarske teme prihodnosti, ampak vrtnarske teme sodobnega časa tukaj in zdaj. V spodnjem videu, je možno videti rast in razvoj paradižnika v prvih 4 tednih v eni od takšnih podnebnih celic, ki je bila razvita v sodelovanju s priznanim podjetjem Certhon, ki se primarno ukvarja z izgradnjo rastlinjakov in kontroliranih prostorov, namenjenih vzgoji sadik ali gojenju rastlin. Večplastna podnebna celica je poleg osnovnih regulatorov podnebja opremljena z LED lučmi, ki nadomeščajo dnevno svetlobo.

httpss://www.youtube.com/watch?v=y4JhyyKd7Ik

Namen raziskave je bil ugotoviti kako na rastline paradižnika vpliva gojenje s pomočjo namenskih LED luči. Kot vemo se večino (»flanc«) sadik paradižnika, danes prideluje pod naravno svetlobo in se le-ta dodaja v nočnem času, pa še to le nekaj ur (2-3) na noč. S tem se podaljšuje dan in tako hitreje vzgojijo sadike za kasnejše presajanje v rastlinjake.

Kot omenja proizvajalec (podjetje WPS), je mogoče t.i. podnebne celice popolnoma prilagoditi zahtevam naročnika (osvetlitev, % vlažnosti, temperatura, prezračevanje, dodajanje čistega dušika …). Z tako vzgoji bi naj bile sadike bolj razraščene, odporne na bolezni in škodljivce in kakovostnejše v primerjavi s klasično vzgojenimi sadikami.

Nekaj podobnega sem v svoji garaži preizkušal tudi sam več info o tem se objavil pod zavihkom LED Solata

Če izvem kaj več o nadaljevanju raziskave bom dopolnil blog.

 

LP,

Blaž