Vinogradniški robot

Francosko podjetje VitiBot razvija in proizvaja robote namenjene za vinogradništvo, ki bi naj revolucionalizirali vinogradniški posel in posodobili vinogradniško panogo. Robot omogoča, da se sodoben vinogradnik ali vinogradniško podjetje na sodoben način sooči z gospodarskimi, okolijskimi in socialnimi težavami, ki pestijo vinogradniško panogo.

Robot nima kabine, kar zmanjšuje težišče in omogoča delo na strmih pobočjih. Zaradi svoje velikosti in majhne teže porabi malo energije in znatno zmanjša zbijanje tal. Električni pogon vseh štirih koles zagotavlja visoko in natančno agilnost, ki omogoča popoln oprijem, tudi na pobočjih do 45 %. Inovativni algoritmi izkoriščajo to izjemno svobodo gibanja, da optimizirajo poti in delajo čim bližje vinski trti, ne da bi jo poškodovali. VitiBot je odlično opremljen s svetlobnimi odsevniki in LED-lučmi, kar mu omogoča izjemno dobro vidljivost tako podnevi kot ponoči. Ker deluje na električni pogon, je hrup delovanja minimalen in je zato delo ponoči še toliko bolj nemoteče. Robot je opremljen z 8 TOF-senzorji, ki zagotavljajo popolno pokritost. Ti senzorji mu omogočajo odkrivanje najmanjše ovire tako podnevi kot ponoči. 360 ° infrardeči »vid«, ki ga zagotavljajo TOF (Time Of Flight)-kamere, robotu zagotavlja zelo natančno rekonstrukcijo svojega okolja, analiza tega vida omogoča zagotavljanje pravilnega usmerjanja in varnosti med samim delovanjem. Robot ali več njih lahko nadzorujemo daljinsko preko »kontrolne sobe« ter jim oddaljeno dodajamo ali odvzemamo določene delovne naloge. Prav tako jim lahko časovno določimo točno lokacijo željnega vinograda ali delovišča, s tem pa optimiziramo delo v vinogradih glede na realne potrebe. Operativni vmesnik imamo lahko nameščen na računalniku, tablici ali pametnem telefonu. Robot ni narejen za uporabo v terasah, ampak samo za vertikale.

Spodaj nekaj YouTube videev.

 

Robot v tem trenutku še ni v masovni proizvodnji, je pa na dobri poti, da to hitro postane. Tudi sam sem pred časom želel prijavljati podoben raziskovalno/razvojni in demonstracijski projekt preko nacionalnih in EU-sredstev, v katerem sem z ekipo želel razviti robota za avtonomno mulčenje vinogradov (tudi pod trtami), s čimer bi zmanjšali uporabo glifosata v vinogradništvu. Na tak način bi vinogradnikom nadomestili opravilo mulčenja, kasneje verjetno tudi škropljenja. Za enkrat tovrstni projekti v Slovenji s strani odgovornih niso sprejeti kot sodobni projekti, saj so odgovorni menja, da je to nekaj,, kar lahko klasificiramo kot znanstvena fantastika. Če bi kdo vseeno želel sodelovati v tem projektu, me naj kontaktira, da probamo z lastnimi sredstvi pokazati, da temu ni tako.

VIr: KLIK

LP, Blaž